Panenka pečená do růžova

Panenka pečená do růžova

Nic na tom není a zvládnete to všichni, tak si to udělejte dobré a šťavnaté :) Co budeme potřebovat:       panenku vcelku 1PL olivového oleje sůl, pepř Postup: Toto je naprostý základ jak si upéct kousek dobrého masa, žádné špikování, žádné finty ... Panenku očistíme...

Oháňka pečená na kmínu

Oháňka pečená na kmínu

Pokud máte opravdu rádi maso, tak toto je potřeba vyzkoušet :) Co budeme potřebovat:  1kg oháňky nasekané na 5 -15 cm kusy 1 cibule 1 stroužek česneku 1 PL povidel 1PL kmínu 300ml silného hovězího vývaru 2PL oleje plátek másla sůl, pepř Postup: Oháňku očístíme,...

Hovězí vývar

Hovězí vývar

Ač je to k nevíře, tak se mě často lidé ptají, jak docílit dobrého vývaru ... Co budeme potřebovat: 700g oháňky (žebra) 1 kus větší kosti (kloubové, morkové) 250 -400g 1 malé rajče 1 malá cibule 1 stroužek česneku 2 menší mrkve, 1 petržel a kousek celeru 6 kuliček...

špagety se soté ze sušených hub

špagety se soté ze sušených hub

Ideální zimní večeře hotová za 20 minut. Co budeme potřebovat:  300g špaget (na 2-3 porce) 3 hrsti sušených hub 1 malou cibuli (nebo dvě mladé zelené) 1 stroužek česneku 250 ml smetany sůl, pepř, kmín 2PL olivového oleje Postup: Houby si namočíme alespoň hodinu předem...

Pomalu pečený bůček

Pomalu pečený bůček

Trocha prasárny občas neuškodí :) Co budeme potřebovat: 1kg pěkně prorostlého bůčku 1ČL kmínu 1 menší cibuli sůl, pepř Postup: Pěkně očistíme kůži na bůčku, aby na ní nezůstal ani chloupek. Do pekáčku dáme cca 100ml vody a maso dáme kůží dolů (do vody).  Vrchní část...

Zelí bílé, kysané

Zelí bílé, kysané

Moje nejoblíbenější úprava zelí - žádné dlouhé vaření, žádné zahušťování. Co budeme potřebovat: 500g bílého kysaného zelí 1 menší cibuli 1/2 ČL kmínu 1/2 ČL soli 1 - 2 ČL cukru 70g másla Postup: Vezmeme 2/3 másla a necháme rozpustit v kastrolu. Přidáme drobně...

Polévka skoro Boršč

Polévka skoro Boršč

Co budeme potřebovat:        500g zelí 150g fazolí 500g uzeného (ideálně žebra) kousek (stačí 200g) tučnějšího vepřového 150g pikantnější klobásky 2 velké brambory 1 menší červená řepa 1 velká mrkev, 1 menší petržel a kousek celeru 1 bobkový list , 5 kuliček pepře, 3...

Pomerančové palačinky

Pomerančové palačinky

Tradiční Crepes Suzettes připravené alá Maty :) Co budeme potřebovat:         4 palačinky ( jak se dělají palačinky snad každý ví) 1PL medu 2PL cukru 250ml kvalitního pomerančového juice (nebo freshe) 1-2 velké pomeranče 50ml pomerančového likéru (Cointreau, Grand...

Jehněčí bylinková roláda

Jehněčí bylinková roláda

Co budeme potřebovat: 700g jehněčí kýty velkou hrst nasekaných bylinek (já použil petrželovou nať, tymián, rozmarýn, nať z cibulky) 1 stroužek česneku kůru z 1/2 citronu 2PL olivového oleje 200ml bílého vína Postup: Jehněčí kýtu očistíme a rozřízneme na plát. Plát...

„Italská“ čočka

„Italská“ čočka

Netuším jestli tomu ten název přísluší, je to prostě moje oblíbená úprava čočky alá rissoto :) Co budeme potřebovat:  200g čočky 1 větší mrkev 1 menší petržel 3 stonky řapíkatého celeru ( případně kousek bulvy) 1 malá cibule 1 stroužek česneku 100ml bílého vína 500ml...

Kýta z laně na čeveném víně

Ne vždy je možno mít zvěřinu naloženou týden předem a proto přináším tento "rychlorecept" na výtečné jídlo ... Co budeme potřebovat:        1kg kýty z laně (jelena, srnčí, divočák apod.) 150g mrkve 80g celer 80g petržel 50g slaniny 1 menší cibule 1 stroužek česneku...

Nudlový nákyp

Nudlový nákyp

Co budeme potřebovat: 500g těstovin (ideálně domácí nudle z jedné dávky) 250g měkkého tvarohu 200ml smetany ke šlehání 4-5 vajec 5PL cukru kompotované broskve (švestky apod.)  v sezóně samozřejmě čerstvé oboce 2PL medu kousek másla na vymazání zapékací nádoby sůl...

Jablkový nepečený dort

Jablkový nepečený dort

Lehký a osvěžující dezert, který zvládne úplně každý ... Co budeme potřebovat:           velké balení dětských piškotů 750g oloupaných a očištěných jablek 5PL cukru 6PL vody 2x vanilkový pudink 750ml vody šťávu z půlky citronu Postup: Jablka oloupeme a zbavíme...

Směs listových salátů a grilované kuře

Směs listových salátů a grilované kuře

Nečekejte nic světoborného,  ale u nás je to klasická sezónní a hlavně častá večeře. Je mi jasné, že se najdou odborníci co budou řvát, že v salátu má být vše propojené - nic extra nahoře.  OK , nemusíte tomu říkat salát, ale zkuste si to připravit :) Co budeme...

Kančí hřbet nadívaný, kaštanové pyré

Kančí hřbet nadívaný, kaštanové pyré

Co budeme potřebovat (4 porce):    Kančí hřbet cca 700g 10ks sušených švestek 100g kvalitní anglické slaniny nebo panchety 100ml portského vína 700ml červeného vína 200 ml silného (ideálně zvěřinového vývaru) 30g másla 3hřebíčky, 5 kuliček jalovce,  1cm skořice a 1...

Pečené brambory

Pečené brambory

Může se to zdát jako naprostá hloupost - psát recept na pečené brambory.  No, ale je to jeden z nejčastějších dotazů, jak je vlastně dělám :) Co budeme potřebovat: brambory (cca 15 středních brambor) 50ml olivového oleje (nebo 150 g másla) sůl kmín (nebo rozmarýn ,...

Krkovička ze selátka s cibulovou omáčkou

Krkovička ze selátka s cibulovou omáčkou

Co budeme potřebovat (4 porce):   Krkovička nebo kotleta i s kůží ze selátka cca 700 g štávu z poloviny citronu a poloviny pomeranče snítku tymiánu a rozmarýnu 50ml olivového oleje 200ml smetamy 100ml bílého vína 4 mladé cibulky i s natí sůl, pepř Postup: Maso vcelku...

Vichyssoise alá Maty

Vichyssoise alá Maty

Nevím zda používat tento název. Poprvé jsem samozřejmě vařil tuto polévku tradičně z porku, brambor a smetany, ale postupem času jsem přidával i jiné suroviny ... Co budeme potřebovat:   50g másla 150ml  bílého vína litr vývaru (ideálně kuřecí, ale pro maso nejedlíky...