Co budeme potřebovat:

  • 6 rohlíků
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 200 g uzené slaniny
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • velká hrst listové petržele

Postup:

Rohlíky nakrájíme na 1,5 cm kostky a dáme do pekáčku (na plech). Vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů na 6 minut. Výsledkem budou lehce nazlátlé, pevné kostičky rohlíků.
Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a dobře orestujeme na pánvi.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
Tuto směs mouky vmícháme do opečených rohlíků.
Do rohlíků vmícháme i drobně nasekané lístky petržele.
Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozmícháme v mléce a zalijeme tím rohlíky s moukou. V tento okamžik přidáme i opečenou slaninu včetně vypečeného tuku a vše dobře promícháme a necháme pár minut odležet.
Mezitím z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do odleželé směsi.
Ze směsi vytvarujeme v dlaních knedle v podobě větších tenisáků a následně vaříme v páře 20 minut.14980579_1303275789685397_2780943344644136058_n

Rady a triky:

Rohlíky používejte ideálně starší – lépe se krájí.
Tyto knedle se mohou servírovat klidně bez dalšího masa jen se zelím a opečenou cibulkou …
Knedle můžeme uvařit stejným způsobem jako karlovarské či perníkové:
Na rovné ploše si natáhneme 40-50 cm potravinářské fólie, na ni dáme 2-3 hrsti směsi na knedle, lehce natvarujeme a přimáčkneme. Zarolujeme do fólie a na koncích zavážeme. Každý balíček jednou opatrně propíchneme vidličkou. Vaříme v horké vodě 20 minut a v polovině doby varu knedle otočíme. Hotové knedle vyndáme a pokud hned konzumujeme, tak je hned vybalíme a rozkrojíme. V opačném případě je ponecháme ve fólii, jen ji několikrát propíchneme vidličkou.

 

Share This