Naprostá klasika, kterou mnohým znechutila školní jídelna …
Co budeme potřebovat:
- 1 Kg vepřové plece (nebojte se tučnější části)
- 2-3 PL sádla (případně 100g dobré slaniny)
- 1 cibule
- 2PL kmínu
- 2PL hladké mouky
- sůl, pepř
Postup:
Maso očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky (3 cm).
V hrnci rozpustíme sádlo (nebo vyškvaříme slaninu) a orestujeme drobně nakrájenou cibulku. Již v tento okamžik cibulku lehce osolíme a přidáme zhruba 1/2 kmínu.
Mezitím si kostky masa osolíme a opepříme a vložíme do lehce zlatavé cibulky. Zprudka opečeme a přidáme vřelou vodu. Jen tolik, aby maso bylo zakryté. Nyní je správná doba přihodit do hrnce i zbytek kmínu.
Zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme (občas promícháma a můžeme dolít trochu vody) do okamžiku, kdy bude maso měkké, ale ještě se nerozpadá (podle masa 1-2 hodiny).
Hladkou mouku si řádně rozkvedláme ve 250 ml vody a vlijeme k masu.
Za občasného míchání provaříme cca 25 minut.
K čemu se hodí:
- čerstvý chléb
- vařené těstoviny
- vařená rýže
Rady a triky:
Ač je moderním trendem dělat omáčky řídké, tak u tohoto se mouky opravdu nebojím a mám rád hustější variantu.
Možná se mnozí budou divit, že jsem dal na první místo chléb, ale podle mě je to nejlepší kombinace, ale klidně si to dejte aj s knedlou…
Množství kmínu se může zdát závratné, ale v tomto jídle kmín musí opravdu psát. Já používám domácí a u kupovaného bych množství možná ještě zvýšil.
Pokud máte přebytek krkovičky, tak veřte, že z ní to bude také dobré :)
YES, a to by šlo :-) suroviny doma, tak proč nezkusit… na slanince, „jen“ asi 640g masa, hustší konzistence… s rýží a další várka asi s tím chlebem, ačkoliv mi bude chybět český chleba :-) Na domácí není dnes čas… Takže, za mě pět * a díky za tip :)
Ema sežrala dva talíře a říkala, „plec dobrý“ :-) mně to taky chutná. Budu asi dělat častěji!
Levné suroviny, jednoduchá a rychlá příprava, super výsledek. Kam se hrabe Hruška ;))
Fakt jsem si pochutnal. Kmín mám moc rád.
Ano, toto jídlo mám zafixované jak od babičky, tak hlavně od táty. Vařil nám to často a my jste fakt měli rádi a není se čemu divit. Ono to prostě funguje :)
Zdar Maty, chtěl jsem jen napsat, že už delší dobu to dělám půl na půl z plecka a bůčku :) a taky luxus :)
Dnes jsem vařil dětem, a super.
A ty fakt jen tak něco nejí.
Opravdu perfektní recept !