Vypadá to komplikovaně, ale zdání klame…
Co budeme potřebovat: (6 porcí)
- 1,5 kg masa (ideálně celá nevykoštěná kýta, plec z kůzlete či jehněte)
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 cm zázvoru
- pár větviček tymiánu a jednu rozmarýnu
- 2 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 30 sušených švestek
- 1 plechovka rajčat – klidně drcených 400g
- 2 PL rajčatového protlaku
- 1 PL švestkových povidel
- 4 ČL kurkumy
- 3 ČL sladké papriky + 1 ČL zauzené papriky + 1 ČL Cayenského pepře
- 1 ČL římského kmínu a 1ČL koriandru
- 1 ČL skořice
- 5 hřebíčků, 1 badyán a 1/2 ČL fenyklu
- na špičku nože šafránu (malou špičku)
- 3 PL dobrého oleje
- svazek čerstvého koriandru
- sůl, pepř
- cca litr vody
Postup:
Do 200 ml vlažné vody dáme šafrán.
Na sucho na pánvi chvilku orestujte hřebíček, badyán, fenykl, římský kmín a kuličky koriandru. Následně přendejte do hmoždíře či mlýnku a rozdrťte. Rozdrcené koření smíchejte se zbytkem všeho koření (vyjma soli a pepře).
Maso vykostíme, očistíme a nakrájíme na 2-3 cm kostky. Maso i kosti osolíme a opepříme.
Na vysoké pánvi nebo ve vhodném hrnci rozehřejeme olej a zprudka na ní opečeme maso i kosti.
Opečené maso a kosti dáme bokem a do pánve dáme drobně nakrájenou cibuli, mrkev, řapíkatý celer a sušené švestky rozkrojené na poloviny.
Po 3 minutách restování přidáme rozdrcený, nasekaný česnek a zázvor.
Po minutě restování česneku se zázvorem vrátíme do pánve opečené maso a zasypeme směsí koření. Za neustáleno míchání restujeme asi minutu.
Přidáme rajčatový protlak a povidla. Opět mícháme a restujeme další minutu.
Z koriandru obereme lístečky a dáme je bokem. Stonky drobně nasekáme a přidáme je do pánve.
Přilijeme vodu se šafránem, rajčata, promícháme, přidáme opečené kosti a dolijeme vřelou vodu, aby bylo vše lehce ponořené.
Zaklopíme pokličkou a dáme do trouby na 140 – 150 celsiusů na 2-3 hodiny (délka tažení záleží na stáří a partii masa – kýta z mladého kůzlete či jehněte stačí klidně 1,5 hodiny, zatímco plec ze staršího kusu bude spíše na 3 hodiny).
Během tažení v troubě můžeme 1-2 promíchat.
Servírujeme zasypané nasekanými lístky koriandru.
K čemu se hodí:
Rady a triky:
Pokud máte rádi hustější omáčky, tak cca 30 minut před koncem tažení vmíchejte 4-5 polévkových lžic nastrouhaného perníku.
Chutě můžete zvýraznit na konci přidáním citronové šťávy.
Můžete samozřejmě použít místo švestek třeba sušené meruňky, datle apod..
Pokud máte navíc třeba žebírka, nebo více kostí, nebojte se je přidat , zvýrazníte tím chuť.
Tajine si můžete připravit skoro z jakéhokoliv masa …