Možná si budete ťukat na čelo, co to sem cpu. Ale navedl mě na to synovec, který se onehdá ptal jak vařím tu skvělou rýži, no tu co jsem dělal k jablečnému guláši (rozuměj k šafránovému soté :)
Takže zde nabízím zcela jednoduchý a základní postup …
Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 300 ml dlouhozrnné rýže – ideálně basmati
- 2 PL olivového oleje
- 600 ml vody
- 3/4 ČL soli
Najdeme si co nejširší pánev ke které máme pokličku.
V pánvi rozehřejeme olej.
Přidáme rýži (nijak neproplachujeme) a opatrně promícháme, aby se zrníčka „obalila“ olejem.
Po minutě přidáme vodu (dvojnásobek objemu rýže).
Promícháme, zaklopíme pokličku, přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme 12 minut.
Od doby co zaklopíme pánev pokličkou již nemícháme, o nic se nestaráme a v klidu si připravíme něco k rýži. Nebojte nepřipálí se, ani nerozvaří.
Rady a triky:
Po 12 minutách bude rýže poměrně sypká. Pokud si chcete připravit rýži lepivější, tak prodloužíte dobu varu o 1-2 minuty a můžete dát o 10% více vody.
Toto je naprostý základy, samozřejmě můžete přidat do rýže oblíbené koření, cibulku atd..
Místo vody můžeme na vaření rýže samozřejmě použít i slabší vývar.
Dobrý den. Mohla byjste přidat u receptik na ten guláš s jablíčkem? Určitě musí být vynikající. Jako rýže. Děkuji Jiřina
Osolit, chybí tam osolit!!!
Já bych sice zapomenul i kdyby to tam bylo napsané stokrát, ale aspoň to můžu svést na recept. :)
Dík za fajn recepty
Stoprocentní souhlas s receptem. Děláme takto rýži už léta a je pravdou, že se to s jinou přípravou (zejména v sáčku) nedá srovnat. Když na oleji před přidáním rýže osmahnete cibulku a kousíčky kuřecího masa, pak přidáte rýži a mraženou kukuřici a hrášek (případně jinou zeleninu) a pak vodu dle receptu máte za dvacet minut výborné lehké rizoto (sice po česku, ale výborné). Já bych se toho ujedl i bez masa.
Jen my tam dáváme vařící vodu a vaříme dvacet minut, ale to jsou detaily….
Díky za tip, určitě vyzkouším. Běžně používám rýžovar, ale když není k dispozici tak pořádnou rýži udělat neumím :)
Také používáme rýžovar, ale už se těším až o víkendu zkusíme :).
Dobrý den, chtěl bych si pořídit svůj první rýžovar, koukal jsem na tento: https://www.recenzopedia.cz/de-gusto-rc-100/ , myslíte si, že ho mohu objednat, nebo na co si mám dát pozor při výběru správného rýžovaru?
Děkuji za odpověď :)