Možná si budete ťukat na čelo, co to sem cpu.  Ale navedl mě na to synovec, který se onehdá ptal jak vařím tu skvělou rýži, no tu co jsem dělal k jablečnému guláši (rozuměj k šafránovému soté :)
Takže zde nabízím zcela jednoduchý a základní postup …

Co budeme potřebovat: (4 porce)

  • 300 ml dlouhozrnné rýže – ideálně basmati
  • 2 PL olivového oleje
  • 600 ml vody
  • 3/4 ČL soli

Najdeme si co nejširší pánev ke které máme pokličku.
V pánvi rozehřejeme olej.
Přidáme rýži (nijak neproplachujeme) a opatrně promícháme, aby se zrníčka „obalila“ olejem.
Po minutě přidáme vodu (dvojnásobek objemu rýže).
Promícháme, zaklopíme pokličku, přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme 12 minut.
Od doby co zaklopíme pánev pokličkou již nemícháme, o nic se nestaráme a v klidu si připravíme něco k rýži. Nebojte nepřipálí se, ani nerozvaří.

Rady a triky:

Po 12 minutách bude rýže poměrně sypká.  Pokud si chcete připravit rýži lepivější, tak prodloužíte dobu varu o 1-2 minuty a můžete dát o 10% více vody.
Toto je naprostý základy, samozřejmě můžete přidat do rýže oblíbené koření, cibulku atd..
Místo vody můžeme na vaření rýže samozřejmě použít i slabší vývar.

Share This