Co budeme potřebovat: (6 porcí)

  • 250 – 300 g bulguru
  • 300 -400 ml kořeněného zeleninového vývaru (voda, mrkev, celer, petržel, cibule, 2 stroužky česneku 7 hřebíčků, 5 cm skořice, 1 badyán, 10 kuliček nového koření, 1/2 ČL soli, 10 kuliček pepře, pokud máte tak špetka šafránu – společně provařit 30 minut)
  • 30 sušených švestek
  • dvě hrsti mandlí
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • velká hrst lístků petržele
  • menší hrst lístků čerstvé máty
  • 3 PL olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř na dochucení

potřebné suroviny

Postup:

Nejdříve si dáme vařit z potřebných surovin kořeněný zeleninový vývar.
Mandle rozsekáme cca na čtvrtiny a na suché pánvi opražte do zlatavé barvy.
Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na stejné dílky jako mandle.
Sušené švestky nakrájíme na čtvrtiny.
Do suchého bulguru vmícháme olivový olej, následně přidáme švestky, mandle a celer a vše důkladně promícháme.
Vroucí vývar zcedíme a zajijeme s ním směs bulguru a ostatních ingrediencí (vše by mělo být lehce ponořené) Zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut odstát.
Mezitím si nasekáme lístky petržele a máty.
Odklopíme nabobtnaný bulgur, přidáme citronou šťávu a nasekané bylinky. Promícháme, případně dochutíme solí a pepřem.
bulgur s kůzlečím tajinem

K čemu se hodí:

  • tajine
  • grilované ryby a maso
  • samostatná konzumace

Rady a triky:

Pokud se vám nechce ladit bulgur lehce nasládle, tak můžete použít jakýkoli zeleninový či jemný drůbeží vývar. Také možnosti využití bylinek jsou zcela otevřené a záleží jen na vašich chutím a preferencích…

Share This