Co budeme potřebovat: (6 porcí)
- 250 – 300 g bulguru
- 300 -400 ml kořeněného zeleninového vývaru (voda, mrkev, celer, petržel, cibule, 2 stroužky česneku 7 hřebíčků, 5 cm skořice, 1 badyán, 10 kuliček nového koření, 1/2 ČL soli, 10 kuliček pepře, pokud máte tak špetka šafránu – společně provařit 30 minut)
- 30 sušených švestek
- dvě hrsti mandlí
- 2 stonky řapíkatého celeru
- velká hrst lístků petržele
- menší hrst lístků čerstvé máty
- 3 PL olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Nejdříve si dáme vařit z potřebných surovin kořeněný zeleninový vývar.
Mandle rozsekáme cca na čtvrtiny a na suché pánvi opražte do zlatavé barvy.
Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na stejné dílky jako mandle.
Sušené švestky nakrájíme na čtvrtiny.
Do suchého bulguru vmícháme olivový olej, následně přidáme švestky, mandle a celer a vše důkladně promícháme.
Vroucí vývar zcedíme a zajijeme s ním směs bulguru a ostatních ingrediencí (vše by mělo být lehce ponořené) Zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut odstát.
Mezitím si nasekáme lístky petržele a máty.
Odklopíme nabobtnaný bulgur, přidáme citronou šťávu a nasekané bylinky. Promícháme, případně dochutíme solí a pepřem.
K čemu se hodí:
- tajine
- grilované ryby a maso
- samostatná konzumace
Rady a triky:
Pokud se vám nechce ladit bulgur lehce nasládle, tak můžete použít jakýkoli zeleninový či jemný drůbeží vývar. Také možnosti využití bylinek jsou zcela otevřené a záleží jen na vašich chutím a preferencích…