Velmi jednoduché a lahodné těsto bez přidání oleje a másla , tuk je zde pouze ve formě jogurtu.
Co budeme potřebovat:
- 350 ml bílého jogurtu
- 350 ml polohrubé mouky
- 150 ml cukru
- kypřící prášek do pečiva
- 1 větší vejce
- špetka soli
- olej na vymazání a mouka na vysypání plechu
- 600 g ovoce
- Na drobenku 80 g, másla, 80g hladké mouky, 80g cukru
Postup:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme prdopeč(asi 3/4 balíčku), cukr a špetku soli a promícháme.
Přidáme jogurt a vejce a vařečkou vypracujeme těsto.
Všechny suroviny na drobenku smícháme a rukou vypracujeme – promneme mezi prsty.
Troubu předehřejeme na 180 celsiusů, Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou. Těsto rozprostřeme po celé ploše.
Na těsto nandáme ovoce a zasypeme drobenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut.
Rady a triky:
Těsto rozpostřeme na plech stěrkou, případně si můžeme dlaně namazat olejem a roztáhnout těsto za pomoci rukou. Tento postup používám hlavně u klasického kynutého těsta. Toto je maličko křehčí a chce to trochu trpělivosti.
Poslední dobou mám doma jasno – jogurt, který jsem se naučila dělat sama podle https://www.pomodo.cz/recepty/domaci-jogurt a ovoce, kterého mám na zahradě dost skoro celé léto, takže tento jogurtový koláč mi neunikne, akorát na něj použiju jahody. Moc děkuji a dám určitě vědět, jak se podařil. Věra