Rychlá, ne zcela tradiční a hlavně bez mouky …

Co budeme potřebovat: (4 porce)
  • 600 g čerstvých lesních hub (adekvátní množství mražených či sušených)
  • 600 ml vývaru (hovězí, kuřecí, zeleninový)
  • 60g másla
  • 1 cibule
  • 1PL oleje
  • 200 ml smetany (100ml smetany + 1 lučina)
  • 1/2 ČL drcený kmín
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
Postup:

Do hlubší pánve či jiné vhodné nádoby dáme rozehřát polovinu (30g) másla spolu s olejem.
Přidáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme cca 3 minuty (zesklovatět).
Přihodíme dobře očištěné nakrájené houby, osolíme, jemně opepříme a přidáme drcený kmín.
Restujeme 5 minut a naředíme vývarem.
Vaříme za občasného promíchání 10 -20 minut (houby musí bý dobře tepelně upravené).
Odebereme si cca polovinu hub z vývaru a zbytek rozmixujeme spolu s vývarem ponorným mixérem do hladkého krému.
Přidáme celé uvařené houby a smetanu.
Necháme projít varem. Můžeme dochutit citronovou šťávou, solí a pepřem.

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Houby – můžeme použít jen bílé hřiby – výslednou omáčku mám nejraději jen s bramborem či bramborovou knedlou – bez masa.   Pokud dělám omáčku k různým steakům či vařenému hovězímu, pak do základu používám hovězí vývar a ideálně směs lesních hub (různé druhy hřibů, lišky, klouzky – dodají peprný nádech)
Ze začátku tepelné úpravy s pepřem opatrně, peprnou chuť hub zvýrazňuje i kmín – lepší je dochutit pepřem až na závěr.
Omáčku lze připravit i bez vývaru – čistý bešamel, přidat houby ve fázi orestování a místo naředění vývarem se přidáš bešamel a provaří.  Důležité velmi často míchat.

Share This