Může se to zdát jako naprostá hloupost – psát recept na pečené brambory.  No, ale je to jeden z nejčastějších dotazů, jak je vlastně dělám :)

Co budeme potřebovat:
  • brambory (cca 15 středních brambor)
  • 50ml olivového oleje (nebo 150 g másla)
  • sůl
  • kmín (nebo rozmarýn , nebo tymián)
Brambory pečené v olivovém oleji a rozmarýnu

Brambory pečené v olivovém oleji a rozmarýnu

Postup:
  1. Brambory omyjeme důkladně vodou a osušíme.  Podélně rozpůlíme , bramboru položíme rovnou částí na prkénko a půlkulatou část prokrájíme nožem skoro na doraz (vcelku zůstane jen asi 1 -2 mm). Na plech dáme olivový olej a naskládáme brambory rovnou částí dolů.  Osolíme, ještě maličko zakápneme olivovým olejem a přihodíme dvě snítky rozmarýnu či tymiánu.  Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 celsiusů 30 – 35 minut.
  2. Brambory omyjeme důkladně vodou a osušíme.  Vcelku je prokrájíme ostrým nožem tak,aby nám zůstalo pohromadě jen asi 2-3mm  (plátek je delší, proto necháme i větší neprokrojený zbytek, než je u předchozí verze). Do vyšši zapékací misky dáme máslo nakrájené na plátky a na to naskládáme brambory (částí vcelku dolů).  Osolíme, okmínujeme a dáme péct na 210 celsiusů 50 -60 minut.   Výsledkem bude něco jakofondant – přechod mezi dušenou a pečenou bramborou (delikátní záležitost obzvláště pokud chcete nechat hrát prim chuť brambory).
K čemu se hodí:
  • samotné jen tak
  • steaky
  • zvěřina
Brambora pečená v celku v másle - ježek

Brambora pečená v celku v másle – ježek

Rady a triky:

Brambory můžeme čistit za pomoci kartáčku na ruce, jde to moc pěkně a rychle.
Můžete samozřejmě různě kombinovat kdy zvolíte půlky, kdy brambory celé , kmín si můžete dát vždy, když ho máte rádi atd.
Brambory můžete prokrájet v v obou směrech a vznikne vám krásný ježek (je to spíše na efekt než na užitek :)
Nedoporučuji přidávat česnek, zastře chuť brambor a navíc při úpravách ve vysoké teplotě je rychle hořký.

Share This