Může se to zdát jako naprostá hloupost – psát recept na pečené brambory. No, ale je to jeden z nejčastějších dotazů, jak je vlastně dělám :)
Co budeme potřebovat:
- brambory (cca 15 středních brambor)
- 50ml olivového oleje (nebo 150 g másla)
- sůl
- kmín (nebo rozmarýn , nebo tymián)
Postup:
- Brambory omyjeme důkladně vodou a osušíme. Podélně rozpůlíme , bramboru položíme rovnou částí na prkénko a půlkulatou část prokrájíme nožem skoro na doraz (vcelku zůstane jen asi 1 -2 mm). Na plech dáme olivový olej a naskládáme brambory rovnou částí dolů. Osolíme, ještě maličko zakápneme olivovým olejem a přihodíme dvě snítky rozmarýnu či tymiánu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 celsiusů 30 – 35 minut.
- Brambory omyjeme důkladně vodou a osušíme. Vcelku je prokrájíme ostrým nožem tak,aby nám zůstalo pohromadě jen asi 2-3mm (plátek je delší, proto necháme i větší neprokrojený zbytek, než je u předchozí verze). Do vyšši zapékací misky dáme máslo nakrájené na plátky a na to naskládáme brambory (částí vcelku dolů). Osolíme, okmínujeme a dáme péct na 210 celsiusů 50 -60 minut. Výsledkem bude něco jakofondant – přechod mezi dušenou a pečenou bramborou (delikátní záležitost obzvláště pokud chcete nechat hrát prim chuť brambory).
K čemu se hodí:
- samotné jen tak
- steaky
- zvěřina
Rady a triky:
Brambory můžeme čistit za pomoci kartáčku na ruce, jde to moc pěkně a rychle.
Můžete samozřejmě různě kombinovat kdy zvolíte půlky, kdy brambory celé , kmín si můžete dát vždy, když ho máte rádi atd.
Brambory můžete prokrájet v v obou směrech a vznikne vám krásný ježek (je to spíše na efekt než na užitek :)
Nedoporučuji přidávat česnek, zastře chuť brambor a navíc při úpravách ve vysoké teplotě je rychle hořký.
Ondra pekl podle vašeho receptu a byly vynikající :)
Tedy, že mi někdo ohodnotí negativně zrovna pečené brambory, to jsem nečekal :))
Tyhle pečené brambory jsou perfektní! Možná se to zdá být obyčejný recept, ale já třeba vůbec neznala tu fintu s nakrájením na plátky. Vždycky jsem pekla brambory nakrájené na čtvrtky a vadila mi pak ta slupka. Tyhle jsou výborné, díky za recept! :-)
Chutnají i vypadají báječně!
Jednoduché, rychlé,levné a přitom TOP!
mňam
Výborně jidlo👍
Když to jde, tak ano, je to pak vše snadnější, tentokrát jsem nestíhal a dost jsem pak nadával :))