Co budeme potřebovat: (cca 100 sušenek)
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 100 g lískových oříšků
- 75 g moučkového cukru
- 1 ČL kypřícího prášku do pečiva
- 1 PL mleté skořice
- 2 žloutky
- špetka soli
na obalení
- 3 PL krupicového cukru
- 2 PL moučkového cukru
- 1,5 PL mleté skořice
- 100 g rozpuštěného másla
Postup:
Máslo nakrájíme na tenké plátky a necháme povolit.
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, skořicí, moučkovým cukrem, namletými oříšky a solí.
Z této směsi vytvoříme na válu (pracovní ploše) hromadu, na jejím vrcholu uděláme prohlubeň a do ní dáme žloutky. Na strany hromady rovnoměrně rozmístíme plátky másla. Když je dostatečně povolené, rukama vypracujeme ze surovin tužší těsto.
Vypracované těsto zabalíme do folie a necháme v chladu odpočinout několik hodin (klidně den, dva)
Odpočinuté těsto rozválíme na plát silný 3-4 mm a vykrájíme sušenky.
Sušenky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 min – okraje sušenek musí být upečené do růžova (až lehce hnědé).
Upečené sušenky se potřou rozpuštěným máslem a obalí se ve směsi cukrů a skořice.
Rady a triky:
Těsta si vyválejte najednou 1/4 – 1/3, po vykrájení sušenek odkrojte část nového těsta a přidejte k němu torzo po vykrajování a vypracujte „nové“ těsto na další vyvalování.
Pokud chcete mít sušenky více křehké, tak je nakonec nemusíte potírat máslem, ale pouze je za pomoci sítka zaprášíte směsí cukrů a skořice.
Sušenky jsou poměrně náchylné na lámání a proto je dobré se zamyslet na tvarem vykrajovátka …
Nejnovější komentáře