Co budeme potřebovat: (cca 100 sušenek)

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 100 g lískových oříšků
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 ČL kypřícího prášku do pečiva
  • 1 PL mleté skořice
  • 2 žloutky
  • špetka soli

na obalení

  • 3 PL krupicového cukru
  • 2 PL moučkového cukru
  • 1,5 PL mleté skořice
  • 100 g rozpuštěného másla

Postup:

Máslo nakrájíme na tenké plátky a necháme povolit.
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, skořicí, moučkovým cukrem, namletými oříšky a solí.
Z této směsi vytvoříme na válu (pracovní ploše) hromadu, na jejím vrcholu uděláme prohlubeň a do ní dáme žloutky. Na strany hromady rovnoměrně rozmístíme plátky másla.  Když je dostatečně povolené, rukama vypracujeme ze surovin tužší těsto.
Vypracované těsto zabalíme do folie a necháme v chladu odpočinout několik hodin (klidně den, dva)
Odpočinuté těsto rozválíme na plát silný 3-4 mm a vykrájíme sušenky.
Sušenky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 min – okraje sušenek musí být upečené do růžova (až lehce hnědé).
Upečené sušenky se potřou rozpuštěným máslem a obalí se ve směsi cukrů a skořice.

Rady a triky:

Těsta si vyválejte najednou 1/4 – 1/3, po vykrájení sušenek odkrojte část nového těsta a přidejte k němu torzo po vykrajování a vypracujte „nové“ těsto na další vyvalování.
Pokud chcete mít sušenky více křehké, tak je nakonec nemusíte potírat máslem, ale pouze je za pomoci sítka zaprášíte směsí cukrů a skořice.
Sušenky jsou poměrně náchylné na lámání a proto je dobré se zamyslet na tvarem vykrajovátka …

 

Share This