Co budeme potřebovat:

  • 450g brambor uvařených ve slupce
  • 350g hrubé mouky
  • 250g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • švestky

na servírování

  • 250g tvarohu na strouhání nebo mletý mák
  • moučkový cukr
  • máslo

Postup:

Studené, uvařené a oloupané brambory nastrouháme, nebo propasírujeme na vál a zasypeme moukou.
Přidáme vajíčko a měkký tvaroh. Lehce osolíme a vypracujeme rukama vláčné těsto.
Těsto upravíme do válečku o průměru okolo 8 cm.
Ostrým nožem odkrajujeme plátky silné 3-4 mm. Plátek ještě trochu rozmáčkneme (roztáhneme), vložíme do něj švestku a těsto okolo spojíme (může klidně zůstat pár mezírek). Takto připravenou knedlu v dlaních vyšouláme do téměř dokonalé hladkosti.
Vyšoulané knedle šoupneme do vroucí vody a vaříme 6-7 minut.
Vařené knedle podáváme ideálně se strouhaným tvarohem, zasypané moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem.

Rady a triky:

Brambory je ideální uvařit den předem.
Pokud použijete příliš řídký tvaroh, tak přidejte trochu více mouky.
Těsto okolo švestky by mělo být tenké, žádné centimetrové vrtsvy.
Pokud nemáte tvaroh na strouhání, tak je to super i s mletým mákem, nebo opraženou strouhankou.
Po minutě varu knedle raději promíchejte vařečkou, ať se odlepí ode dna hrnce.

Share This