Naprostá klasika, kterou mnohým znechutila školní jídelna …

Co budeme potřebovat:
  • 1 Kg vepřové plece (nebojte se tučnější části)
  • 2-3 PL sádla (případně 100g dobré slaniny)
  • 1 cibule
  • 2PL kmínu
  • 2PL hladké mouky
  • sůl, pepř
Postup:

Maso očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky (3 cm).
V hrnci rozpustíme sádlo (nebo vyškvaříme slaninu) a orestujeme drobně nakrájenou cibulku. Již v tento okamžik cibulku lehce osolíme a přidáme zhruba 1/2 kmínu.
Mezitím si kostky masa osolíme a opepříme a vložíme do lehce zlatavé cibulky.  Zprudka opečeme a přidáme vřelou vodu.  Jen tolik, aby maso bylo zakryté.  Nyní je správná doba přihodit do hrnce i zbytek kmínu.
Zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme (občas promícháma a můžeme dolít trochu vody) do okamžiku, kdy bude maso měkké, ale ještě se nerozpadá (podle masa 1-2 hodiny).
Hladkou mouku si řádně rozkvedláme ve 250 ml vody a vlijeme k masu.
Za občasného míchání provaříme cca 25 minut.

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Ač je moderním trendem dělat omáčky řídké, tak u tohoto se mouky opravdu nebojím a mám rád hustější variantu.
Možná se mnozí budou divit, že jsem dal na první místo chléb, ale podle mě je to nejlepší kombinace, ale klidně si to dejte aj s knedlou…
Množství kmínu se může zdát závratné, ale v tomto jídle kmín musí opravdu psát.  Já používám domácí a u kupovaného bych množství možná ještě zvýšil.
Pokud máte přebytek krkovičky, tak veřte, že z ní to bude také dobré :)

Share This