Toto je opravdu korunovační klenot, recept jsem již rozdal desítkám zájemců a od drtivé většiny přišla nadšená odezva.  Podotýkám, že tímto způsobem dělám jogurt již asi 5 let a má ho ráda celá rodina včetně psa :)

Na 6 porcí jogurtu potřebujete:
  • litr dobrého mléka – my nejčastěji používáme z mlékomatu, občas bio z Alberta, ale dělali jsme i z obyčejného polotučného z láhve.  Asi by to šlo i z krabičáku, ale váš jogurt bude tak dobrý, jak dobré mu poskytnete mléko.
  • 2PL jogurtu se živou kulturou (selský, activia apod.)  – při další várce už nebudete používat jogurt kupovaný, ale použijete zbytek vámi vyrobeného jogurtu.
Postup:

Mléko svaříme, necháme vystydnout na cca 40 celsiusů (nic neměřím, vrazím tam prst a cítím, že je příjemné teplé, ne horké).
Přidáme 2PL jogurtu a dobře rozmícháme.
Naplníme do sklenic (bez víček).
Vyhřejeme troubu na 50 celsiusů a vypneme jí (ideálně na 40, ale to žádná trouba co znám neumí :)  maličko odvětráme a umístíme do ní sklenice na 6-8 hodin.
Po 6-8 hodinách sklenice uzavřete a dáte chladit do lednice, po 2-3 hodinách už máte jogurt výborný ke konzumaci.
Vydrží vám v lednici klidně 14 dnů, ale garantuji, že ho spořádáte dříve.

IMG_9277

Rady a triky:

Když si po cca  4 hodinách vzpomenete, tak můžete přitopit pod kotlem, ale opět maximálně na 50 celsiusů – toto ale není nutné, klidně stačí vyhřát troubu jen na začátku.
Pokud potřebujete během výroby jogurtu používat troubu, tak klidně sklenice vyndejte, zavíčkujte a šoupněte pod peřinu, jogurt se tam krásně dodělá.
Jogurt je výborný samotný bílý, ale nic nezkazíte medem, domací marmeládkou, javorovým sirupem či suprovými výrobky od Mixitu.

Share This