Toto je opravdu korunovační klenot, recept jsem již rozdal desítkám zájemců a od drtivé většiny přišla nadšená odezva. Podotýkám, že tímto způsobem dělám jogurt již asi 5 let a má ho ráda celá rodina včetně psa :)
Na 6 porcí jogurtu potřebujete:
- litr dobrého mléka – my nejčastěji používáme z mlékomatu, občas bio z Alberta, ale dělali jsme i z obyčejného polotučného z láhve. Asi by to šlo i z krabičáku, ale váš jogurt bude tak dobrý, jak dobré mu poskytnete mléko.
- 2PL jogurtu se živou kulturou (selský, activia apod.) – při další várce už nebudete používat jogurt kupovaný, ale použijete zbytek vámi vyrobeného jogurtu.
Postup:
Mléko svaříme, necháme vystydnout na cca 40 celsiusů (nic neměřím, vrazím tam prst a cítím, že je příjemné teplé, ne horké).
Přidáme 2PL jogurtu a dobře rozmícháme.
Naplníme do sklenic (bez víček).
Vyhřejeme troubu na 50 celsiusů a vypneme jí (ideálně na 40, ale to žádná trouba co znám neumí :) maličko odvětráme a umístíme do ní sklenice na 6-8 hodin.
Po 6-8 hodinách sklenice uzavřete a dáte chladit do lednice, po 2-3 hodinách už máte jogurt výborný ke konzumaci.
Vydrží vám v lednici klidně 14 dnů, ale garantuji, že ho spořádáte dříve.
Rady a triky:
Když si po cca 4 hodinách vzpomenete, tak můžete přitopit pod kotlem, ale opět maximálně na 50 celsiusů – toto ale není nutné, klidně stačí vyhřát troubu jen na začátku.
Pokud potřebujete během výroby jogurtu používat troubu, tak klidně sklenice vyndejte, zavíčkujte a šoupněte pod peřinu, jogurt se tam krásně dodělá.
Jogurt je výborný samotný bílý, ale nic nezkazíte medem, domací marmeládkou, javorovým sirupem či suprovými výrobky od Mixitu.
Právě zkouším tvůj recept (už jsem zkoušela v minulosti 2 jiné a ani jednou to nedopadlo dobře), tak snad se to povede. Troubu nemám, snad bude stačit prostor nad kamny :)
A moc děkuju, že píšeš tenhle blog a dáváš fotky na FB, díky tomu nevařím pořád to stejné.
Tak to jsem zvědav jak si dopadla, čekám na zprávu :)
Jen by mě zajímalo kolik se tam míchá toho jogurtu, jeden píše trochu druhý 2 pl takže nevím nic, když už píšete nějaký recepty tak pište taky kolik čeho když to člověk nikdy nedělal tak jen těžko ví kolik je trochu do litrů mléka…..
Vyrobila jsem až neskutečně jednoduše vynikající „řecký“ jogurt a ještě k tomu velmi levně oproti tomu, když kupuju kvalitní jogurty v obchodě. Díky za super recept, Martine, už vždy jen domácí!!! :-)
No tak sláva, já moc nechápu lidi, že se tomu tak brání, ten výsledek prostě stojí za to. Navíc fakt víš co jíš a to je super pocit …
Práve idem kúpiť mlieko z pojazdnej mliekárne nášho neďalekého družstva. Hneď sa pustím do výroby jogurtu. Vďaka za tento recept. Je super, že môžem použiť to, čo už v domácnosti aj tak mám (trúbu) a nemusím kupovať „jogurtovače“, ktoré by som nemala kam položiť :-)
Výborný, chutný a jednoduchý. Dlouho jsem ho už nedělala, ale jednu dobu byl v lednici čerstvý týden co týden… Můj first vyzkoušený receptík od Matyho :) ps: potvrzuji, že psovi fakt chutná, ale většinou na něj nezbyde :-D
Dobry den, moc nerozumim tomu, jak tento recept muze fungovat. Vzdyt pokud troubu vyhreju na 40 stupnu a pote vypnu, rekla bych, ze do nekolika desitek minut musi byt uz uplne vychladla, ne? Tedy o konzistetni teplote 40°C se neda mluvit… Opravdu takto vyrobite husty domaci jogurt?
Dekuji!:)
Zdravím, parní trouba AEG je nastavitelná již od 30°C až do300°C. konkrétně model BPE558370M.
Váš návod ……. ZA JEDNA – SUPER