Co budeme potřebovat (4porce):
- 1-1,5kg jehněčího krku
- 250g kořenové zeleniny
- 200ml červeného vína
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- čerstý tymián a rozmarýn
- 1PL rajčatového protlaku
- 1PL švestkových povidel
- sůl, pepř, bobkový list
- olej
Postup:
Jehněčí krk očistíme, nemusíme nijak extra pečlivě odblaňovat, dlouhé pečení to samo upraví do lahodné podoby, osolíme a opepříme.
Na oleji zprudka opečeme krk, aby se maso zatáhlo a dáme bokem.
V tom samém oleji orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu, po cca 5 minutách přidáme nakrájenou cibuli a dorestujeme do zlatova.
Přidáme rajčatový protlak a povidla a cca minutku zarestujeme.
Přihodíme tymián, rozmarýn, bobkový list a maso.
Podlijeme vínem, lehce odvaříme a dáme do vyhřáté trouby na 90 celsiusů na 4-5 hodin. Pokud by bylo málo tekutiny můžeme přilít trochu vody.
Následně zvedneme teplotu na 140 -150 celsiusů a dopečeme ještě cca 2 hodiny.
Upečené maso opatrně vyjmeme z pekáče (bacha, občas se rozpadá).
Výpek lehce přepasírujeme přes cedník a zredukujeme. Většinou je to plné chuti, ale může se stát, že bude potřeba dosolit, dosladit (med, povidla, cukr) apod.
K čemu se hodí:
- Bramborový závin se špenátem
- Bramborové či chlupaté knedle
- špenát je jasnou volbou
Rady a triky:
Pokud máte troubu s časováním, tak si jí klidně zapněte na noc tak, ať první 4 hodiny pečení skončí někdy okolo 9-10 ráno, nemusí se nic podlévat, míchat apod. Budete mít včas luxusní oběd.
Výpek pěkně zredukujte, necpěte tam žádnou mouku !!!
Jehněčí je u nás oblíbené, takže jsem uvítala nový recept. Udělala jsem k němu na přání Tvé pečené brambory a obojí nemělo chybu!
super, tak to jsem moc rád :)
Přidala jsem do pečení hrst sušených hřibů naložených předem v portském a bylo to luxusní! Díky za recept, budu to určitě opakovat. =)
Pečeš to zakryté či odkryté? :-)
Peču to celou dobu zakryté´ je možno třeba 20 minut na konci odklopené. Maty
Kdy se ma prosim pridavat cesnek? Moc dekuji.
Safra, děkuji za upozornění. Česnek přidávám do základu, rozdrcený a jemně posekaný cca 2 min. Po cibuli. Maty
Díky za recept a tím i za dnešní oběd. S bramborovým závinem plněným špenátem=luxus :-)
jsem rád, že se zadařilo. Toto jídlo mám opravdu rád a právě v kombinaci se závinem je to lahoda.
Dekuju moc za vyborny recept. Vcera jsem pohostil kamarady a nemelo to chybu!
jakákoliv partie z jehněte upravená podobnou formou za to stojí, děkujeme za komentář a jsme rádi, že chutnalo.
Musí být jehněčí?Co takhle skopové?
proč by nemomohlo? Jen je potřeba počítat s tím, že to bude více „vonět“
Tak u nás už máte taky zářez, děkujeme. :) Česnek jsem přihodila k zelenině neoloupaný a pak ho tam jen vymáčkla (asi by tam ani nemusel být) a tu zeleninu jsem nechala v celku. Udělala jsem k tomu kaši a pochutnali jsme si, i naše malé děti si trochu daly.;)