Co budeme potřebovat (4porce):               
  • 1-1,5kg jehněčího krku
  • 250g kořenové zeleniny
  • 200ml červeného vína
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstý tymián a rozmarýn
  • 1PL rajčatového protlaku
  • 1PL švestkových povidel
  • sůl, pepř, bobkový list
  • olej
Postup:

Jehněčí krk očistíme, nemusíme nijak extra pečlivě odblaňovat, dlouhé pečení to samo upraví do lahodné podoby,  osolíme a opepříme.
Na oleji zprudka opečeme krk, aby se maso zatáhlo a dáme bokem.
V tom samém oleji orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu, po cca 5 minutách přidáme nakrájenou cibuli a dorestujeme do zlatova.
Přidáme rajčatový protlak a povidla a cca minutku zarestujeme.
Přihodíme tymián, rozmarýn, bobkový list a maso.
Podlijeme vínem, lehce odvaříme a dáme do vyhřáté trouby na 90 celsiusů na 4-5 hodin.  Pokud by bylo málo tekutiny můžeme přilít trochu vody.
Následně zvedneme teplotu na 140 -150 celsiusů a dopečeme ještě cca 2 hodiny.
Upečené maso opatrně vyjmeme z pekáče (bacha, občas se rozpadá).
Výpek lehce přepasírujeme přes cedník  a zredukujeme.  Většinou je to plné chuti,  ale může se stát, že bude potřeba dosolit, dosladit (med, povidla, cukr) apod.

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Pokud máte troubu s časováním, tak si jí klidně zapněte na noc tak, ať první 4 hodiny pečení skončí někdy okolo 9-10 ráno, nemusí se nic podlévat, míchat apod.   Budete mít včas luxusní oběd.
Výpek pěkně zredukujte, necpěte tam žádnou mouku !!!

 

Share This