Pokud máte opravdu rádi maso, tak toto je potřeba vyzkoušet :)
Co budeme potřebovat:
- 1kg oháňky nasekané na 5 -15 cm kusy
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 PL povidel
- 1PL kmínu
- 300ml silného hovězího vývaru
- 2PL oleje
- plátek másla
- sůl, pepř
Postup:
Oháňku očístíme, opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na oleji.
Maso vyndáme a necháme chvilku bokem. Na tom samém oleji orestujeme nakrájenou cibulku skoro do zlatova. Na poslední minutu přidáme i drobně nakrájený česnek.
Přidáme povidla a minutu zarestujeme.
Vložíme zpět opečené kusy oháňky a bohatě zasypeme kmínem.
Podlijeme vývarem a zakryté pečeme na 160 -170 celsiusů 3 – 4 hodiny. Pokud se nám chce a máme hodně času, tak pečeme 6 hodin na 130 celsiusů.
Po upečení maso opatrně vyjmeme – mělo by se rozpadat – klouby jdou od sebe – pohromadě to drží trochu jen dlouhá vlákna masa.
Výpek naředíme dalším vývarem, případně vodou a dáme na mírný oheň aby se vše napečené pěkně odvařilo. Pomůžeme tomu tuhou stěrkou, kterou pěkně ojedeme všechny stěny.
Výpek přecedíme, nepasírujeme, jen sítem několikrát klepneme a zespodu ho otřeme stěrkou a to pěkné tmavé husté ze stěrky přidáme do přecezeného výpeku.
výpek zredukujeme na nějakých 150ml a přidáme plátek másla. Mělo by nám to získat pěknou hustší konzistenci.
Zredukovanou omáčku z výpeku si dáme do pánve, přidáme upečenou oháňku a za pomocí lžíce pěkně oglazujeme – horký výpek postupně přeléváme přes upečené maso (cca 3 minuty) .
K čemu se hodí:
- čerstvý chléb
- bramborové pyré
- štouchané brambory
- těstoviny či rýže (za předpokladu, že si uděláme více omáčky)
Rady a triky:
Nikam nespěcháme, oháňka musí být upečená excelentně, jinak si jí nevychutnáte.
Do pečení lze udělat základ z kořenové zeleniny a červeného vína a budete tu mít klasickou kombinaci, která je oblíbená k líčkům, jehněčímu apod.
Doby úpravy jsou orientační – oháňka je velmi specifický kus masa a musí se k němu tak přistupovat – maso musí být perfektně měkoučké – jednotlivá vlákna musí jít jednoduše odstranit od kosti.
Tohle jídlo prostě musím MÍT!!!!! Maty, dík za recept ;-) Jen náš řezník mě už týden trápí tím, že nemá oháňku – v pondělí jedu na Lidickou….
No já na oháňku narazím většinou u nás v Lískovci u pošty, ale dá se asi v pohodě sehnat i jinde :)
Už je v troubě…. :-D
Ozkoušeno a oblizovala jsem se až za ušima :-) V.
Po 4 hodinách na 170° celsiových je to prostě delikatesa. Děkuji mnohokrát za inspiraci a recept. 👍
Přesně tak to dělávám, je to super – sváteční jídlo.
Tak jsem postupoval přesně podle návodu a dal na 6 h na 130°C.
Nechutně se vše připeklo, hořké až bůh brání a právě vyhazuji do koše.
Asi to chtělo trochu hlídat…podlít, možná obrátit.