Pokud máte opravdu rádi maso, tak toto je potřeba vyzkoušet :)

Co budeme potřebovat: 

Pomalu pečená oháňka


  • 1kg oháňky nasekané na 5 -15 cm kusy
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL povidel
  • 1PL kmínu
  • 300ml silného hovězího vývaru
  • 2PL oleje
  • plátek másla
  • sůl, pepř
Postup:

Oháňku očístíme, opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na oleji.
Maso vyndáme a necháme chvilku bokem.  Na tom samém oleji orestujeme nakrájenou cibulku skoro do zlatova. Na poslední minutu přidáme i drobně nakrájený česnek.
Přidáme povidla a minutu zarestujeme.
Vložíme zpět opečené kusy oháňky a bohatě zasypeme kmínem.
Podlijeme vývarem a zakryté pečeme na 160 -170 celsiusů 3 – 4 hodiny.  Pokud se nám chce a máme hodně času, tak pečeme 6 hodin na 130 celsiusů.
Po upečení maso opatrně vyjmeme –  mělo by se rozpadat – klouby jdou od sebe – pohromadě to drží trochu jen dlouhá vlákna masa.
Výpek naředíme dalším vývarem, případně vodou a dáme na mírný oheň aby se vše napečené pěkně odvařilo.  Pomůžeme tomu tuhou stěrkou, kterou pěkně ojedeme všechny stěny.
Výpek přecedíme, nepasírujeme, jen sítem několikrát klepneme a zespodu ho otřeme stěrkou a to pěkné tmavé husté ze stěrky přidáme do přecezeného výpeku.
výpek zredukujeme na nějakých 150ml a přidáme plátek másla. Mělo by nám to získat pěknou hustší konzistenci.
Zredukovanou omáčku z výpeku si dáme do pánve, přidáme upečenou oháňku a za pomocí lžíce pěkně oglazujeme – horký výpek postupně přeléváme přes upečené maso (cca 3 minuty) .

K čemu se hodí:
  • čerstvý chléb
  • bramborové pyré
  • štouchané brambory
  • těstoviny či rýže (za předpokladu, že si uděláme více omáčky)
Rady a triky:

Nikam nespěcháme, oháňka musí být upečená excelentně, jinak si jí nevychutnáte.
Do pečení lze udělat základ z kořenové zeleniny a červeného vína a budete tu mít klasickou kombinaci, která je oblíbená k líčkům, jehněčímu apod.
Doby úpravy jsou orientační – oháňka je velmi specifický kus masa a musí se k němu tak přistupovat – maso musí být perfektně měkoučké – jednotlivá vlákna musí jít jednoduše odstranit od kosti.

Share This