Mohu směle napsat, že za poslední 2-3 roky jsem uvařil stovky litrů guláše. Postup a suroviny jsem si postupně trochu upravil a proto si to raději zapíšu, kdybych guláš zase nějaký čas nevařil :)
Co budeme potřebovat: (6 porcí)
- 1 kg hovězí kližka
- 600 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 18 g sladká paprika
- 2 g zauzená paprika
- pro pikantnější verzi 1 g cayenský pepř
- 150 ml červeného vína
- 1/2 čl mletého kmínu
- 1 ČL rajčatové protlaku
- sůl , pepř
- hrstička čersté majoránky (1 PL lžíce sušené)
- 2 PL hladké mouky
- 100 g vepřové sádlo (olej)
Postup:
Ve velkém hrnci rozpustíme 3/4 sádla a přidáme nakrájenou cibuli.
Restujeme do hnědé barvy, ne zlaté a ne čené …
Mezitím si nakrájíme maso na kostky s hranou okolo 3 cm.
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi na zbytku sádla. Na konci opékání zarestujeme ještě rajčatový protlak.
V okamžiku, kdy je cibule hnědá, přilijeme cca 1/3 vína a promícháme.
Tím se vše odvaří ode dva a krásně se srovná barva všech kusů cibulky.
Po minutě přisypeme všechny druhy papriky, minutku mícháme a přidáme zbylé víno.
lehce odvaříme a přilijeme cca 800 ml vřelé vody.
Přidáme trochu soli, kmín, rodrcený a nakrájený česnek a asi polovinu majoránky.
Provaříme asi 10 minut a ponorákem rozmixujeme do hladka
Vložíme do hrnce opečené maso, zakryjeme pokličkou a za občasného zamíchání táhneme na mírném ohni cca 2 hodiny (dokud není maso měkké – ale nesmí se rozpadat).
V 250 ml vody rozmícháme mouku a přes sítko vlijeme a vmícháme do guláše.
Přidáme zbylou majoránku a za občasného míchání provaříme ještě 20 minut.
K čemu se hodí:
Rady a Triky:
Tento guláš vařím většinou ve velkém množství – 10 násobném a více než je zde uvedeno. Při velkém množství je potřeba počítat s tím, že cibuli budete restovat 1- 2 hodiny.
Místo vody můžete samozřejmě použít hovězí či telecí vývar.
Vodu s moukou vlévám pomalu a míchám. Pokud se mi zdá, že je konzistence již ideální, tak přestanu chvilku provařím a když se mi zdá, že je potřeba ještě přidat, tak přidám. Vždy je lepší guláš nepřehustit.
Na guláš budete těžko hledat lepší maso než je kližka nebo líčka. Pokud někdo nemá rád tuto konzistenci masa, tak může samozřejmě vyzkoušet ramínko, nebo část krku.
Samozřejmě bude guláš dobrý i bez zauzené papriky a cayenského pepře, to jsou jen přísady, které mu dávají něco navíc a vypíchnou ho z řady …
maty,už mi došlo hovězí díky tvému úžasnému receptu hovězí na česneku,co kdybych použila na ten guláš krůtí maso?
Pro mě je guláš v 98% hovězí kližka, ale zkusit se dá vše. Pravděpodobně to bude chtít kratší úpravu a maso bude asi trochu suché … Také do chuti guláše se nedostane ta síla z kližky, takže by to možná chtělo podpořit alespoň vývarem z hovězích kostí …
dala jsem tedy silný vývar a bylo to výborné!!!!zítra dělaám opět hovězí na česneku
Mira má pravdu, u receptu kde čtu mouka hned zaviram
Takže, vážený pane Maty. Zauzená papriky a cayenský pepř kapatuptuje obyčejný guláš do nejvyšších pater!!! Opravdu moc dobrý a děkuji za skvělý recept!!!
Jenom tu vodu s moukou bych v tomhle množství, když už se to nezahustí samo cibulí a masem, bych nahradil poctivou zásmažkou (a dělal jsem to i u toho 10 násobného množství).
Poctivá zásmažka = další tuk a to není vždy žádoucí, Amerika u toho funguje dobře, za rok uvařím víc než tisíc litrů guláše a to co píšu funguje. Maty
Maty, chapu, ze stovky az tisice litru gulase je dost, ale presto doporucuji dve zmeny. Cast toho co mixujes (cibuli) dat stranou a pridat nemixovane – zajisti to zajimavejsi konzistenci gulase a zadruhe, ta mouka. Jak slysim tohle skovo u nekterych omacek, jezi se mi chlupy. Do gulase je nejlepsi ,,zahustovadlo ,, obycelny chleba. Vybrat vnitrek a nadrobit ho do omacky. Jen se to nesmi prehnat, aby nebyl gulas kysely. A nakonec si otevru pivo, trochu naliju do gulase a zbytek vypiju. Kazdopadne, zitra skusim ten Vas presne podle Vaseho receptu. Ja jen abych tady nekecal aniz bych ho neochutnal…urcite bude super.
Bylo to dobré, ale hrozně tučné. Příště bych tam dal toho tuku mnohem méně.
Měla jsem poměrně jasnou představu, jak by měl můj guláš chutnat… dlouho jsem zkoušela i kombinovala všemožný recepty a furt to sakra nebylo vono. Pak jsem narazila na tenhle… A už je :) akorát zahušťuju nastrouhanou bramborou. Uzená paprika a kajenskej bomba. Manžel mi řekl, že dělám lepší guláš než jeho maminka a dokonce i než babička. A to je samozřejmě ta největší poklona. :) díky moc!
Podle toho receptu vařím a nikdy jinak. Díky:)