Mohu směle napsat, že za poslední 2-3 roky jsem uvařil stovky litrů guláše. Postup a suroviny jsem si postupně trochu upravil a proto si to raději  zapíšu, kdybych guláš zase nějaký čas nevařil :)

Co budeme potřebovat: (6 porcí)

  • 1 kg hovězí kližka
  • 600 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 18 g sladká paprika
  • 2 g zauzená paprika
  • pro pikantnější verzi 1 g cayenský pepř
  • 150 ml červeného vína
  • 1/2 čl mletého kmínu
  • 1 ČL rajčatové protlaku
  • sůl , pepř
  • hrstička čersté majoránky (1 PL lžíce sušené)
  • 2 PL hladké mouky
  • 100 g vepřové sádlo (olej)

Postup:

Ve velkém hrnci rozpustíme 3/4 sádla a přidáme nakrájenou cibuli.
Restujeme do hnědé barvy, ne zlaté a ne čené …
Mezitím si nakrájíme maso na kostky s hranou okolo 3 cm.
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi na zbytku sádla. Na konci opékání zarestujeme ještě rajčatový protlak.
V okamžiku, kdy je cibule hnědá, přilijeme cca 1/3 vína a promícháme.
Tím se vše odvaří ode dva a krásně se srovná barva všech kusů cibulky.
Po minutě přisypeme všechny druhy papriky, minutku mícháme a přidáme zbylé víno.
lehce odvaříme a přilijeme cca 800 ml vřelé vody.
Přidáme trochu soli, kmín, rodrcený a nakrájený česnek a asi polovinu majoránky.
Provaříme asi 10 minut a ponorákem rozmixujeme do hladka
Vložíme do hrnce opečené maso, zakryjeme pokličkou a za občasného zamíchání táhneme na mírném ohni cca 2 hodiny (dokud není maso měkké – ale nesmí se rozpadat).
V 250 ml vody rozmícháme mouku a přes sítko vlijeme a vmícháme do guláše.
Přidáme zbylou majoránku a za občasného míchání provaříme ještě 20 minut.

Hovězí guláš

Hovězí guláš

K čemu se hodí:

Rady a Triky:

Tento guláš vařím většinou ve velkém množství – 10 násobném a více než je zde uvedeno. Při velkém množství je potřeba počítat s tím, že cibuli budete restovat 1- 2 hodiny.
Místo vody můžete samozřejmě použít hovězí či telecí vývar.
Vodu s moukou vlévám pomalu a míchám.  Pokud se mi zdá, že je konzistence již ideální, tak přestanu chvilku provařím a když se mi zdá, že je potřeba ještě přidat, tak přidám.   Vždy je lepší guláš nepřehustit.
Na guláš budete těžko hledat lepší maso než je kližka nebo líčka.  Pokud někdo nemá rád tuto konzistenci masa, tak může samozřejmě vyzkoušet ramínko, nebo část krku.
Samozřejmě bude guláš dobrý i bez zauzené papriky a cayenského pepře, to jsou jen přísady, které mu dávají něco navíc a vypíchnou ho z řady …

 

Share This