Lehký a osvěžující dezert, který zvládne úplně každý …
Co budeme potřebovat:
- velké balení dětských piškotů
- 750g oloupaných a očištěných jablek
- 5PL cukru
- 6PL vody
- 2x vanilkový pudink
- 750ml vody
- šťávu z půlky citronu
Postup:
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců (potřebujeme 750g čisté váhy). Nakrájíme je na menší kousky (podle velikosti jablek na 1/8 či 1/16).
Jablka dáme do hrnce, zasypeme 2PL cukru a přidáme 6PL vody. Dáme vařit. Vaříme 2-5 minut. Ne na kaši, jablka musí držet tvar a být jen „ovařená“.
Mezitím rozmícháme pudinkový prášek v 750 ml vody, přidáme 3PL cukru a uvedeme do varu.
Pudink provaříme cca 30 vteřin a nalijeme k jablkům. Promícháme a společně provaříme 1-2 minut. Dochutíme citronovou šťávu.
Do dortové formy postupně vrstvíme piškoty, směs jablek, piškoty, směs jablek ….
Necháme vystydnout, zatuhnout a dozdobíme čerstvou šlehačkou.
Rady a triky:
Množství cukru a citonové šťávy se řídí sladkostí jablek a vaší chutí.
Dort je lepší dobře odleželý – druhý den.
Včera jsem poprvé narazil na tyhle stránky a padnul mi zrak na tento recept. Říkal jsem si, že to musím udělat, miluju totiž cokoliv s jablky. Ve sklepě ještě hromada domácích jablek, pudinky se našly a už to šlo. Je to jednoduché a naprosto úžasné, hlavně v kombinaci s čerstvě našlehanou smetanou. Díky
i já děkuji, podobné reakce mi říkají, že to má smysl …
Už jsem jednou zkoušela dle jiného receptu, týden zpět jsem zkusila podle Tebe a řekla bych, lepší ;-) Multikulturní přátelé (Angličan, Ind a Francouzka) si nemohli vynachválit! Jen jsem piškoty zakapala rumem a podávala jsem s ušlehaným tvarůžkem a pár brusinkama na ozdobu. Moooc dobrý. 5*
no tak to jsem moc rád, že to chutná i multikulturně :))
U manžela měl úspěch, na mě trošku moc light :-D Možná bych místo piškotů zvolila máslový korpus. Já dělám tyto nepečené ovocné dorty nejčastěji z mascarpone. Možná mi tam i chybí skořice, ale je fakt, že se nemusí cpát zákonitě všude, kde jsou jablka.
*opravuji nadpis ke komentáři :-D
jsem rád za kontruktivní komentář, ale je to nepečená rychlá záležitost, proto piškoty:) zvládne to udělat úplně každý. Co se týká skořice, někdy jí tam dávám, ale zdá se mi, že to spíše ruší tu svěžest …
Th’tas the best answer of all time! JMHO
Zítra (resp. dneska nad ránem místo opice =) ) začnu dělat tažené jehněčí krky podle jiného zdejšího receptu a moc se na to těším. Brouzdala jsem a našla tenhle skvělý dort. Uplně slinim, protože takový dělávala maminka, když jsme byla písklata a doteď mám pocit, že to je strašně sváteční jídlo – jen když byla celá rodina přes týden hodná, a tak máti o víkendu ještě nedomletá, udělala nám tohle potěšení.. =) Díky za připomínku, mohla bych jí její péči někdy vrátit. =)
Tenhle mi dělávala babička!! Naprosto ho miluju! Dík