Nečekejte nic světoborného,  ale u nás je to klasická sezónní a hlavně častá večeře. Je mi jasné, že se najdou odborníci co budou řvát, že v salátu má být vše propojené – nic extra nahoře.  OK , nemusíte tomu říkat salát, ale zkuste si to připravit :)

Co budeme potřebovat: 

Ideální letní večeře

  • 1 kuře
  • cca 500g směsi listových salátů (římský, hlávkový, polníček, rukolu, leďák,  dubový list, lolo – prostě cokoliv )
  • vinnaigrette
  • olivový olej
  • 50g parmazánu
  • 2 starší rohlíky, toastový chléb
  • 30g másla
  • sůl, pepř
Postup:

Kuře vykostíme tak, abycho měli dvě krásná prsička a dva stehenní steaky. Ze zbytku udělejte vývar, který třeba jindy použijete do rissota, nebo do nějaké krémové polévky, omáčky apod..
Prsíčka necháme krásně vysoká (klidně 5cm)  žádné seřezávání, klepání apod.. Maso lehce

Alternativa salátu s hovězí pečínkou :)

potřeme olivovým olejem, osolíme a lehce opepříme ze strany kde je kůže.
Maso dáme na výborně rozpálený gril nebo na sucho rozpálenou pánev kůží dolů.  Solí a případně i pepřem lehce ochutíme i druhou stranu.  Maso opékáme dokud není kůže krásně do zlata vypečená (3-4 minuty)  otočíme a grilujeme další 2-3 minuty.  (Doba je pouze orientační, záleží jak máme rozpálenou grilovací plochu).
Opečené maso odložíme na teplý talíř a zakryjeme alobalem.  Necháme odpočívat 4-5 minut.
Maso nakrájíme na cca 0,5 -1 cm  dílky a můžeme podávat.

Rohlíky nakrájíme na velikost krutonů.
Na plech dáme nakrájené rohlíky a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů cca 5 minut.
Vyndáme z trouby, přidáme několik tenkých plátků másla (cca 30g) , promícháme, troubu vypneme, ale rohlíky do ní dáme ještě na cca 2 minuty dojít.
Pokud nechcem do salátu krutony, tak můžeme jen připravit teplé toasty ze světlého chleba.

Salát opláchneme, zbavíme co nejlépe přebytečné vody a natrháme na požadovanou velikost.  Dáme do mísy a zastříkneme vinaigrettou.  Lehce promícháme (k tomu se používají zásadně ruce – salát je potřeba provzdušňovat).

Salát nandáme na talíře (co nejšetrněji) ozdobíme hoblinkami parmazánu a plátky šťavnatého grilovaného masa a krutony.

Rady a triky:

Nekupujte si jen prsa z kuřete apod.. Není to ekonomické, nevíte jak to kuře vcelku vypadalo a hlavně si prsíčka nikdy nekoupíte tak pěkná, jak si je sami nachystáte.
Pokud máte při prokrájení kuře na vás příliš „syrové“ tak jednotlivé plátky přiložte na rozpálenou pánev či gril , z každé strany jen na 3 vteřiny, ať se maso zatáhne.
Pokud potřebujete bezlepkové jídlo, tak samozřejmě vynecháte krutony …
Kuře zde může klidně nahradit losos, kachní prsa, panenka, svíčková, co je libo …

Share This