Netuším jestli tomu ten název přísluší, je to prostě moje oblíbená úprava čočky alá rissoto :)

Co budeme potřebovat: 

Čočka tak trochu v Italské úpravě


  • 200g čočky
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 3 stonky řapíkatého celeru ( případně kousek bulvy)
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100ml bílého vína
  • 500ml zeleninového (kuřecího) vývaru
  • 2PL  rajčatového protlaku
  • tymián
  • plátek másla (20g)
  • 50g nastrouhaného parmazánu
  • 2PL olivového oleje
  • sůl, pepř
Postup:

Čočku dáme do hrnce s vodou a vaříme asi jen 3-4 minuty.
V druhém hrnci rozpálíme olivový olej, přídáme snítku tymiánu  a  drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 2 minutách přidáme nakrájený řapíkatý celer a cibulku. Po další minutě přihodíme drobně nakrájený česnek.  Restujeme další minutu.
Poté přidáme rajčatový protlak dobře promícháme, restujeme minutku a přilejeme bílé víno.  Necháme odvařit a přidáme „rozvařenou“ zcezenou čočku. Dále vaříme jako rissoto.  Postupně přiléváme vývar, mícháme, přiléváme a stále dokola.
Když je čočka uvařená akorát al dente tak  vmícháme nastrouhaný parmazán, dochutíme solí a pepřem a nakonec vmícháme plátek másla.

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Čočku opravdu nerozvařte na kašu, nechte jí tvrdší – krémovitost získá parmazánem a máslem.
Nevynechávejte víno – bez něj se nedostaví příjemná luxusní kyselkavost, která k této úpravě ladí.

Share This