Netuším jestli tomu ten název přísluší, je to prostě moje oblíbená úprava čočky alá rissoto :)
Co budeme potřebovat:
- 200g čočky
- 1 větší mrkev
- 1 menší petržel
- 3 stonky řapíkatého celeru ( případně kousek bulvy)
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 100ml bílého vína
- 500ml zeleninového (kuřecího) vývaru
- 2PL rajčatového protlaku
- tymián
- plátek másla (20g)
- 50g nastrouhaného parmazánu
- 2PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Čočku dáme do hrnce s vodou a vaříme asi jen 3-4 minuty.
V druhém hrnci rozpálíme olivový olej, přídáme snítku tymiánu a drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 2 minutách přidáme nakrájený řapíkatý celer a cibulku. Po další minutě přihodíme drobně nakrájený česnek. Restujeme další minutu.
Poté přidáme rajčatový protlak dobře promícháme, restujeme minutku a přilejeme bílé víno. Necháme odvařit a přidáme „rozvařenou“ zcezenou čočku. Dále vaříme jako rissoto. Postupně přiléváme vývar, mícháme, přiléváme a stále dokola.
Když je čočka uvařená akorát al dente tak vmícháme nastrouhaný parmazán, dochutíme solí a pepřem a nakonec vmícháme plátek másla.
K čemu se hodí:
- grilované ryby
- jehněčí roláda
- klobásky typu salsiccia
- samotné !!!
Rady a triky:
Čočku opravdu nerozvařte na kašu, nechte jí tvrdší – krémovitost získá parmazánem a máslem.
Nevynechávejte víno – bez něj se nedostaví příjemná luxusní kyselkavost, která k této úpravě ladí.
Tak jsem to s trochou nedůvěry vyzkoušela a bylo to vynikající! Nakonec jsme ji snědli samotnou a maso zůstalo nepovšimnuto. Díky za recept a vůbec za skvělý inspirující blog. Ať ti to v novém roce vaří minimálně stejně tak dobře jako ve starém.
Zdeňka & Foxa
Hmm, nedůvěra je občas na místě :) Každému přece chutná něco jiného, ale já sem píšu fakt recepty které vařím a chutnají nám :) Jsem moc rád, že jsem se trefil do chutě :)