Ne vždy je možno mít zvěřinu naloženou týden předem a proto přináším tento „rychlorecept“ na výtečné jídlo …
Co budeme potřebovat:
- 1kg kýty z laně (jelena, srnčí, divočák apod.)
- 150g mrkve
- 80g celer
- 80g petržel
- 50g slaniny
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1-2 PL povidel (šípkové marmelády)
- 1Pl bílého vinného octu
- 300ml červeného vína
- 200ml smetany
- 250ml hovězího či zvěřinového vývaru (přinejhorším voda)
- 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 kuličky jalovce, 1 bobkový list
- 80g másla
- 1Pl slunečnicového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Maso očistíme, odblaníme, prošpikujeme hranolky slaniny a stáhneme do úhledného válečku kuchyňským provázkem. Maso osolíme a opepříme.
Ve vyšším pekáči rozpustíme máslo (ideální je použít máslo přepuštěné) a orestujeme na něm drobně nakrájenou kořenovou zeleninu.
Po 3 minutách přidáme nakrájenou cibuli a po dalších 3 minutách také drobně nakrájený česnek. Opékáme ještě další minutu.
Přidáme 1PL vinného octu, promícháme, necháme minutku odpařit a přidáme povidla či marmeládu. Zarestujeme 1 minutu a přilijeme červené víno.
Odkryté odvaříme asi 3-4 minuty přilijeme vývar.
Mezitím si maso opečeme na troše obyčejného oleje zprudka ze všech stran a přidáme ho do pekáče se základem na omáčku.
Zakryjeme pokličkou a pečeme na 190 celsiusů cca 50 -70 minut. Maso musí zůstat ještě štavnaté. Čím kvalitnější maso, tím kratší doba pečení.
Maso vyndáme, zbavíme provázku, nakrájíme a dáme do vhodné nádoby odpočinout – idelní přidat ještě plátek másla).
Z vypečeného základu na omáčku vyndáme bobkový list a zbytek rozmixujeme ponorákem.
Přilijeme smetanu, uvedeme k varu, dochutíme (sůl, pepř, cukr, citronová šťáva) a omáčku ještě vyšleháme metličkami. Bude pak vypadat opravdu super.
K čemu se hodí:
Rady a triky:
Slaninu na špikování dejte v nakrájených hranolcích na 20 minut do mrazáku. Bude krásně tuhá a špikuje se s ní daleko snadněji.
Můžete přidat sušené švestky marinované (minimálně přes noc) v portském víně, omáčka získá šmrnc.
Pokud máte raději extra jemnou omáčku, tak je na místě propasírování přes jemné síto.
Žádné zahušťování moukou prosím !!!
Nejnovější komentáře