Co budeme potřebovat:
  • máslo – množství podle toho kolik ho chcete získat, doporučuji dělat ideálně ze dvou kostek – 0,5 kg
Postup:

Máslo dáme do pánve se silným dnem a vyšší stěnou.
Při velmi nízké teplotě máslo rozpustíme a necháme pomalu probublávat.
Při přepouštění másla zbavujeme základní materiál přebytečné vody a zároveň se asi vysráží nějaká bílkovina. Proto je potřeba průběžně míchat a z povrchu občas sebrat bílou pěnu.
500g másla máte hotovo za cca 15 minut.
Výsledný produkt přecedíme přes jemné sítko s plátýnkem (popřípadě nějaký papírový filtr).

Na co se hodí:
  • Smažení čehokoliv – výhodou tohoto másla je, že se nepřepaluje.
  • Výborné na smažení řízků a ještě lepší na pečení řízků v troubě.
Rady a triky:

Pokud budete připravovat jen 250g másla – doba se zkrátí na cca 10 minut, stejně tak pokud půjdete do 1kg, tak je potřeba přepouštět 25 -30 minut.
Rozhodně nepodceňte míchání a menší plamen, ať místo přepuštěného nemáte máslo přepálené.
Přepuštěné máslo se může skladovat při pokojové teplotě, to byl asi i původní účel tohoto procesu.  Já jsem ale srab a většinou ho dám stejně do lednice.

Share This