Nevím zda používat tento název. Poprvé jsem samozřejmě vařil tuto polévku tradičně z porku, brambor a smetany, ale postupem času jsem přidával i jiné suroviny …

Co budeme potřebovat:  

Jedna z nejoblíbenějších krémových polévek – Vichyssoise

  • 50g másla
  • 150ml  bílého vína
  • litr vývaru (ideálně kuřecí, ale pro maso nejedlíky může být i zeleninový)
  • 4 porky (bílá až jemně zelená část – správně jen bílá)
  • 3 brambory
  • 200ml smetany
  • 1 čerstvý tvarohový sýr (typu lučina, gervaisú
  • sůl, pepř, drcený kmín

⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby.

⇒ Chcete se s námi potkat a ochutnat naše jídlo? Sledujte naše akce.

Postup:

Pórek očistíme a nakrájíme na tenká půlkolečka.
Brambory  oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
V kastrolu se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme pórek a brambory,  okořeníme a orestujeme  na másle cca 3 minuty.
Přidáme bílé víno a necháme úplně odvařit.
Přilijeme vývar a provaříme 15 minut.
Přidáme čerstvý sýr a smetanu, rozmixujeme do hladka a dochutíme (většinou to chce pár kapek citronové šťávy).

Pokud k porku a bramborám přidáte na kostičky cuketu a kousek celeru, tak se nic nestane, snad jen to, že se odkloníte od původního receptu, ale je to dobré.  V Brně tam byla cuketa i celer, ale základ je jasný.  Pokud nemáte k dispozici to bílé víno, tak je potřeba na konci více citronové šťávy, ale není to nikdy úplně ono.  To víno tam patří.   Do jídla se dává jen takové víno, které vám chutná na pití – žádný shit.

Rady a triky:

Když děláte krémovou polévku, tak  všechny suroviny musí být dokonale uvařené!  To je základ hladkého krému.
Pokud k porku a bramborám přidáte na kostičky cuketu a kousek celeru, tak se nic nestane, snad jen to, že se odkloníte od původního receptu, ale je to dobré.  Dokonce to mám raději než původní verzi.
Před podáváním doporučuji prohřát až na hranici varu a ještě vyšlehat metlami.    Ozdopit zelenou , tence nakrájenou částí pórku, nebo pažitkou či mladou cibulkou.

!!!!!   žádná mouka prosím  !!!!!!!

Share This