Co budeme potřebovat (4 porce):
- Krkovička nebo kotleta i s kůží ze selátka cca 700 g
- štávu z poloviny citronu a poloviny pomeranče
- snítku tymiánu a rozmarýnu
- 50ml olivového oleje
- 200ml smetamy
- 100ml bílého vína
- 4 mladé cibulky i s natí
- sůl, pepř
Postup:
Maso vcelku opláchneme, osušíme a kůži prokrájíme ostrým nožem do mřížky (ne až do masa, jen kůži a sádlo).
Do mísy si dáme šťávu z citrusů, olivový olej a bylinky. Do marinády přidáme maso, otočíme, opatláme a necháme dvě hodiny v chladu odpočívat.
Před přípravou maso vyndáme z marinády a lehce osušíme papírovou utěrkou.
Osolíme, opepříme a dáme kůží dolů na velmi dobře rozpálenou suchou pánev. Opékáme dokud není kůže zlatá (cca 3 minuty).
Maso otočíme, z druhé strany opečeme asi jednu minutu,
Přidáme na kolečka nakrájenou cibulku (bokem si ponecháme jen trochu zelené části na ozdobu).
Maso dáme s cibulkou do vyhřáté trouby na 170 celsiusů asi na 14 – 18 minut. Záleží jestli bylo selátko ještě mléčné či nikoliv (prostě jak je náš materiál kvalitní a velký, krkovička se bude dělat déle než kotletka).
Maso vyndáme na teplý talíř a zabalíme na 5 minut do alobalu.
Do pánve – pekáčku s cibulkou a výpekem přilejeme víno a za pomoci vařečky či stěrky s ním ojedeme všechny stěny (šťáva ztmavne) a necháme odvařit. Přidáme smetanu, promícháme, necháme minutku propojit chutě, můžeme dosolit či dopepřit (sladit tentokrát asi ne – omáčka bude nasládlá od cibule a smetany).
Maso prokrájejte mezi jednotlivými žebírky ostrým nožem a můžete podávat.
K čemu se hodí:
Domácí krokety
pečené brambory
rýže
Rady a triky:
Pokud se vám maso zdá moc „syrové“ dejte ho zatáhnout na 3 vteřiny na rozpálenou pánev. Většinou je to ale zbytečné, pokud máte kvalitní (třeba i mléčné) selátko, tak je to vyloženě škoda.
Nejnovější komentáře