Co budeme potřebovat (4 porce):  

Krkovička ze selátka se škubánkovými kroketami s parmazánem a omáčkou z mladé cibulky


  • Krkovička nebo kotleta i s kůží ze selátka cca 700 g
  • štávu z poloviny citronu a poloviny pomeranče
  • snítku tymiánu a rozmarýnu
  • 50ml olivového oleje
  • 200ml smetamy
  • 100ml bílého vína
  • 4 mladé cibulky i s natí
  • sůl, pepř
Postup:

Maso vcelku opláchneme, osušíme a kůži prokrájíme ostrým nožem do mřížky (ne až do masa, jen kůži a sádlo).
Do mísy si dáme šťávu z citrusů, olivový olej a bylinky.  Do marinády přidáme maso, otočíme, opatláme a necháme dvě hodiny v chladu odpočívat.
Před přípravou maso vyndáme z marinády a lehce osušíme papírovou utěrkou.
Osolíme, opepříme a dáme kůží dolů na velmi dobře rozpálenou suchou pánev.  Opékáme dokud není kůže zlatá (cca 3 minuty).
Maso otočíme, z druhé strany opečeme asi jednu minutu,
Přidáme na kolečka nakrájenou cibulku (bokem si ponecháme jen trochu zelené části na ozdobu).
Maso dáme s cibulkou do vyhřáté trouby na 170 celsiusů asi na 14 – 18 minut.  Záleží jestli bylo selátko ještě mléčné či nikoliv (prostě jak je náš materiál kvalitní a velký, krkovička se bude dělat déle než kotletka).
Maso vyndáme na teplý talíř a zabalíme na 5 minut do alobalu.
Do pánve – pekáčku s cibulkou a výpekem přilejeme víno a za pomoci vařečky či stěrky s ním ojedeme všechny stěny (šťáva ztmavne) a necháme odvařit.  Přidáme smetanu, promícháme, necháme minutku propojit chutě, můžeme dosolit či dopepřit (sladit tentokrát asi ne – omáčka bude nasládlá od cibule a smetany).
Maso prokrájejte mezi jednotlivými žebírky ostrým nožem a můžete podávat.

Krkovička ze selátka pečená do růžova, domácí škubánkové krokety s parmazánem, omáčka z mladé cibule

K čemu se hodí:

Domácí krokety
pečené brambory
rýže

Rady a triky:

Pokud se vám maso zdá moc „syrové“  dejte ho zatáhnout na 3 vteřiny na rozpálenou pánev.  Většinou je to ale zbytečné, pokud máte kvalitní (třeba i mléčné) selátko, tak je to vyloženě škoda.

Share This