Co budeme potřebovat:
- 500g zelí
- 150g fazolí
- 500g uzeného (ideálně žebra)
- kousek (stačí 200g) tučnějšího vepřového
- 150g pikantnější klobásky
- 2 velké brambory
- 1 menší červená řepa
- 1 velká mrkev, 1 menší petržel a kousek celeru
- 1 bobkový list , 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření
- zakysanou smetanu
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, cukr
- alternativně 200ml smetany a 2PL hladké mouky
Postup:
Do cca 3 litrů vody dáme vařit maso, fazole, nové koření , pepř a bobkový list. Vaříme cca 1-1,5 hodiny, fazole jsou měkké a maso téměř perfektně uvařené.
Přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory , červenou řepu a drobně nakrájený česnek.
Vaříme dalších 10 -15 minut a přidáme zelí a nakrájenou klobásku. Povaříme cca 10 minut a dochutíme solí, cukrem, vodou ze zelí, pepřem apod.
Vyndáme větší kusy masa, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.
Ideální doplnit lžící zakysané smetany.
Rady a triky:
Zelí neproplachujte, ale na prkénku ho prokrájejte, ať se polévka dobře jí.
Pokud se vám konzistence nelíbí, tak můžete zahustit smetanou s moukou a ještě minimálně 10 minut provařit.
Můžete klidně použít maso jehněčí, či hovězí, jen je potřeba upravit dobu vaření.
Pokud se vám nelíbí barva od červené řepy, můžete doladit lžičkou červené papriky.
Dneska jsem jí zkusila, zjemnila smetanou, bez mouky, maso jsem nakrájela na malé kousky a vrátila do polévky.. je suprová, jemná, všem chutná, dokonce i dětem :) Jen řepa potřebovala delší dobu na změknutí, příště ji tam dám dřív, než ostatní zeleninu :)
Díky za recept Maty, ukládám si ho do oblíbených :) Amelie M.
super :)