Trocha prasárny občas neuškodí :)
Co budeme potřebovat:
- 1kg pěkně prorostlého bůčku
- 1ČL kmínu
- 1 menší cibuli
- sůl, pepř
Postup:
Pěkně očistíme kůži na bůčku, aby na ní nezůstal ani chloupek.
Do pekáčku dáme cca 100ml vody a maso dáme kůží dolů (do vody). Vrchní část osolíme, opepříme a lehce okmínujeme.
Dáme péct zakryté do trouby na 100 – 120 celsiusů cca hodinku. Poté maso otočíme. Kůže nám pěkně změkla a snadno jí prokrájíme na čtverečky. Kůži osolíme, opepříme a bohatě okmínujeme. Přidáme nakrájenou cibulku, zakryjeme a pečeme stále na stejnou teplotu další 4 hodiny.
Poté zvýšíme teplotu na 200 celsiusů a pečeme odklopené kůží nahoru dalších 30 -60 minut podle toho jak moc máme rádi vypečenou kůžičku.

Pomalu pečený bůček a spusta dalších dobrých věcí :)
K čemu se hodí:
Rady a triky:
Takto upečený bůček se dá skoro mazat na chleba.
Můžete si samozřejmě nařídit troubu a péct maso přes noc, v tom případě si kůži prokrájejte za syrova a pečte rovnou kůží nahoru.
Toto je základní úprava, kdo má rád česnek , tak si ho přidá, ale doporučuji nejdříve cca hodinku před ukončením pečení, jinak má sklon k hořknutí.
Můžete si bůček samozřejmě ladit do červena za použití papriky či si přidat jiné oblíbené koření …
Osobně mám rád podobnou úpravu jako u vařeného laloku, kdy se ještě teplé maso potře bohatě rozmačkaným česnekem a obalí v paprice (ideálně směs sladké a trochu pálivé) . Celé se to dobře zabalí do alobalu a nechá se chladu odpočívat den či klidně několik dnů.

Pomalu pečený bůček
Tenhle bůček, to je nebe v hubě!!
Děkuji, osobně to vidím podobně :)
Hodinu + 4 hodiny + 30 – 60 minut?
Neni tam chyba? Protoze to je dost dlouho.
Nezda se vam?
Nezdá. Bůček jsem pekl už i 24 hodin a byl super. Nicméně tato úprava se mi zdá nejlepší co do vynaloženého úsilí a dosaženého výsledku. Bůček tak připravuji asi nejčastěji …
Jako bomba,dikes za recept,manžel si chrochtá
To je právě ono.
Naprosto skvělé. Včera jsem upekla 2 kg a větší blaho jsem nezažila. Díky moc.
Diky za recept. Uz jsem jich zkusil vic, ale tento je proste paradni. Jednoduchy a skvely.Jinak uz maso pect nebudu. Jen to musim priste vic osolit. Diky
Zítra jdu na to a už teď se nemůžu dočkat, jak se pěkně nacpu. Děkuji bohu,že jsem masožravec.
Takovýto „lajt“ doplňek stravy v žádné lékárně neseženete.
Je to výborný jenom jsem to podlil polotnavým pivem a kůži jsem oholil manželčinou jednorázovou žiletkou.
je třeba podlévat-nebo sto mililitrů v počátku stačí ?
Buček podle Matyho ? Odpověděl za mne Karel a já ho jenom můžu opakovat. Nebe v hubě. Díky. Honza
Přátelé – dostali jste mě.Zítra jdu na to !!
Dnes upečeno. Bůček byl libový, s kostí, nepouštěl moc tuk, tak jsem ho trochu více podlila (nadvakrát, podruhé po sundání police – celkem cca 200 ml vepřového vývaru). Rozpadá se při krájení, je fakt na namazání na chleba. Výborný.
Pokud se peče přes noc, je tam nějaká korekce teploty?
Ahojky,
peču jej již několik let vždy jenom přes noc a podle Matyho receptu s malými úpravami:
vůbec nepodlévám, pustí samo, peču na dně pekáče (bez mřížky) a výpek neodebírám
30 min na 190°C bez pokličky kůží nahoru
60 min na 100°C s pokličkou kůží dolů
po nakrájení kůže na kostičky
celou noc (8-10 hodin) saunuji na 90°C pod pokličkou kůží nahoru
30 min případně déle (kontroluji po 15 min) na 200°C bez pokličky kůží nahoru; část, kde není kůže (např. u špičky) polévám výpekem, aby maso nevyschlo
Nebe v hubě zaručeno napříč generacemi v celé rodině.
Ahoj Milane, bůček miluju už od mládí a to je mi už 60. Už na gymplu jsem byl schopen si koupit bůček, upéct ho, a celej sežrat. Večer teplej, ráno studenej. Jen mám problém, že se mi nedaří udělat ty luxusní křupavé čtverečky. Buď jsou tvrdé, nebo houbovité. Můžeš mi poradit?
Dík Kuba Tošner z Budějc
Ahoj Kubo, to udela ten horkovzduch, kdyz to na to vali 200 stupnovej vytr, krupka zarucena, ale je tezky to nespalit, tak opatrne, me osobne staci 5-10 minut
No, já jsem ho zkusil upéct, když byla manželka na služebce a zanesl jsem ochutnat
i tchýni. Dostal jsem mega pochvalu a následně neomezenou důvěru, takže budoucnost je jasná.
Pěknou sobotu- dnes uvařeno a SUPER. Je potřeba občas zkusit něco jinak. Protože pak se vaří pořád dokola .Oba jsme si s manželem moc pochutnali . Díky , že se o recepty podělíte.
Tohle byl prvni bucek co jsem pred lety zkusil a nikdy jsem ho jinak nedelal. opravdu nebe!
Nekdy mi trva i 10h, ale je to dort. Normalne se to kraji jidelnim nozem a v hube se to rozpliva! :thumbsup:
Jop, jeste bych rad rek, ze po otoceni kuzi nahoru ja osobne tam pridavam nakrajenej koren petrzele / mrkve, nebo jinou korenovou a mam tam moc rad krajeny palivy zarive cerveny Kayansky papricky. Papriku pridavam palivou, pokud chcete taky, nezapomente mit teplotu opravdu 120 max, jinak ta paprika zhorkne.
Na konec dopejkam podle receptu odkryty na 200 horkovzduchem, ale do te doby uz mam papriku vsechnu smytou v moři sůsečku kolem. Eňo ňůňo!