Trocha prasárny občas neuškodí :)

Co budeme potřebovat:
  • 1kg pěkně prorostlého bůčku
  • 1ČL kmínu
  • 1 menší cibuli
  • sůl, pepř
Postup:

Pěkně očistíme kůži na bůčku, aby na ní nezůstal ani chloupek.
Do pekáčku dáme cca 100ml vody a maso dáme kůží dolů (do vody).  Vrchní část osolíme, opepříme a lehce okmínujeme.
Dáme péct zakryté do trouby na 100 – 120 celsiusů cca hodinku.  Poté maso otočíme. Kůže nám pěkně změkla a snadno jí prokrájíme na čtverečky.  Kůži osolíme, opepříme a bohatě okmínujeme.  Přidáme nakrájenou cibulku, zakryjeme a pečeme stále na stejnou teplotu další 4 hodiny.
Poté zvýšíme teplotu na 200 celsiusů a pečeme odklopené kůží nahoru dalších 30 -60 minut podle toho jak moc máme rádi vypečenou kůžičku.

Pomalu pečený bůček a spusta dalších dobrých věcí :)

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Takto upečený bůček se dá skoro mazat na chleba.
Můžete si samozřejmě nařídit troubu a péct maso přes noc, v tom případě si kůži prokrájejte za syrova a pečte rovnou kůží nahoru.
Toto je základní úprava, kdo má rád česnek , tak si ho přidá, ale doporučuji nejdříve cca hodinku před ukončením pečení, jinak má sklon k hořknutí.
Můžete si bůček samozřejmě ladit do červena za použití papriky či si přidat jiné oblíbené koření …

Osobně mám rád podobnou úpravu jako u vařeného laloku, kdy se ještě teplé maso potře bohatě rozmačkaným česnekem a obalí v paprice (ideálně směs sladké a trochu pálivé) . Celé se to dobře zabalí do alobalu a nechá se chladu odpočívat den či klidně několik dnů. 

Pomalu pečený bůček

Share This