Jelení hřbet se šafránovou hruškou a hříbkovým ragů

Jelení hřbet se šafránovou hruškou a hříbkovým ragů

Co budeme potřebovat: 600g hřbetu z jelena 8 kuliček pepře 3 kuličky jalovce 3/4PL hrubé mořské soli olivový olej 400g hříbků 1  pórek (světlá část) 1/2ČL kmínu 3 vejce 200ml smetany 50g másla sůl, pepř 600g brambor vařených ve slupce 1 cibule hrst čerstvých bylinek...

Kachní drůbkové risotto

Kachní drůbkové risotto

Co budeme potřebovat: 2 krky + 2 křídla z kachny (případně skelet) 300g kachních žaludků 200g kachních srdíček 200g kachních jater 1 mrkev 1 petržel 1 menší cibuli 3 kuličky nového koření 5 kuliček pepře, sůl na 3-4 porce rissota: 200g rýže  Arborio či Carnarolli 2...

Šoulet – jednoduchý

Šoulet – jednoduchý

Je mi jasné, že příznivci klasické židovské kuchyně budou namítat, že to se šouletem nemá mnoho společeného. Ale já tuto přílohu prostě zjednodušeně zovu šoulet. Co budeme potřebovat:   300g hrachu 200g krup 2 cibule 4-5 stroužků česneku hrstičku čerstvé či 1PL sušené...

Konfitovaná kachní stehna

Konfitovaná kachní stehna

Co budeme potřebovat: 4 kachní stehna 1kg kachního či husího sádla (dá se použít i vepřové, ale ..) 1 cibule 1 stroužek česneku 1ČL kmínu 200 ml drůbežího vývaru 1ČL hladké mouky sůl, pepř Na červené vinné zelí: malou hlávku červeného zelí 1 jablko 250ml červeného...

Pyré z mladého hrášku

Pyré z mladého hrášku

Co budeme potřebovat: 500g mladého zeleného hrášku 300ml vody 50g másla sůl, pepř, muškátový květ Postup: Hrášek dáme do vody se špetkou muškátového květu. Vaříme podle kvality (stáří)  hrášku 2 -4 minuty. Déle to nemá žádný efekt, pouze přijdete o krásnou zelenou...

Rybí roláda

Rybí roláda

Co budeme potřebovat:  1 pstruha 2 velké listy římského salátu 1 mrkev 1 petržel 50 g anglické slaniny , nebo pršutu sůl, pepř kuchyňský provázek něco na opékání - ideálně přepuštěné máslo Postup:  Pstruha vyfiletujeme, skelet uskladníme na použití na jindy, případně...

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

Co budeme potřebovat:  bazalku cca 150g olivový olej 200ml 1 stroužek česneku 40g slunečnicových semínek (originál piniových oříšků) 50g strouhaného parmazánu 1/2ČL hrubé soli Postup: Do hmoždíře dáme lístky bazalky (bez stonků), sůl , česnek a semínka a pěkně...

Těstoviny s bazalkovou omáčkou

Těstoviny s bazalkovou omáčkou

Co budeme potřebovat: 300g kvalitních semolinových špaget (či těstovin libovolného tvaru) 100g parmazánu 100g kvalitní anglické slaniny nebo panchety 50ml olivového oleje 2 stroužky česneku 200ml smetany čerstvou bazalku asi tak 40 větších lístků 50g slunečnicových...

Risotto Parmigiano (základní parmazánové rissoto)

Risotto Parmigiano (základní parmazánové rissoto)

  Od tohoto receptu se odvíjí většina mutací rissota  Co budeme potřebovat: 200g rýže  Arborio či Carnarolli 2 šalotky 200ml suchého bílého vína 1litr kuřecího vývaru 100g parmazánu 80g másla  Postup: Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu...

Risotto Milanese (šafránové)

Risotto Milanese (šafránové)

Co budeme potřebovat:      200g rýže vhodné na rissoto (kulatozrnná, u nás nejdostupnější Arborio) 2 šalotky 200ml suchého bílého vína 1litr kuřecího vývaru 100g parmazánu 80g másla šafrán  Postup: Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu másla....

Ztracené vejce

Ztracené vejce

Co budeme potřebovat:         vejce 100ml octu 1-1,5l vody Postup: Do kastrolku s vařící vodou (cca 1,5 l) dáme 100ml octa. Vejce si vyklepneme do hrnečku. Vroucí voda nám zchladla přidáním octa, což je dobře. Voda na ztracená vejce nesmí klokotat, jen sem tam...

Rychlé kuře na paprice

Rychlé kuře na paprice

Je mi naprosto jasné, že to není klasická slépka či kuře na paprice, ale vyzkoušejte a schválně co budete dělat častěji? Co budeme potřebovat: 1 kuře 100g kořenové zeleniny 2 menší cibule 3 kuličky nového koření a 5 kuliček celého pepře 50g másla 3PL papriky 2-3PL...

Bramborové nočky

Bramborové nočky

Co budeme potřebovat: 700g brambor uvařených ve slupce 200g hrubé mouky nebo krupice 2 vejce Postup: Uvařené brambory oloupeme a a nameleme na ručním mlýnku (ideálně dvakrát) pokud nemáme mlýnek, tak protlačíme ručním lisem na brambory nebo nastrouháme na jemno....

Základní recept na domácí těstoviny

Základní recept na domácí těstoviny

Co budeme potřebovat: (česká verze 4 porce) 250 g hladké mouky 2 vejce + 1 žloutek Co budeme potřebovat: (italská verze 4 porce) 300 g mouky semolina (s vysokým obsahem lepku) 2 vejce + 1 žloutek 3 čl olivového oleje Postup: Suroviny promícháme v míse Dáme na vál a...

Holubce

Holubce

Co budeme potřebovat:          Hlávku bílého zelí 750g vepřového mletého masa 400g rýže 1 mrkev 1 cibule 30g másla sůl, pepř, majoránka Postup: Rýži uvaříme ve vodě běžným způsobem - akorát ji necháme maličko tvrdší. Na pánvi si orestujeme na másle nastrouhanou mrkev...

Bulharská sarma

Bulharská sarma

Co budeme potřebovat: 1kg mletého vepřového masa 2 starší rohlíky (rohlíky nejsou 100% nutné, lze vynechat a máte bezlepkovou formu pokrmu) 200ml mléka hlávku bílého zelí 500g kysaného zelí 1-2 vejce 1 zakysaná smetana 1 smetana 5PL rajčatového protlaku 150 slaniny 1...

Mořský vlk v solné krustě

Mořský vlk v solné krustě

Co budeme potřebovat:         3 mořský vlk (400 g) 6 bílků 1kg hrubé mořské soli snítku tymiánu či rozmarýnu 1PL dobrého olivového oleje špetka soli Postup: Rybu dobře očistíme, raději vyndáme i žábra - maso by mohlo u hlavy trochu hořknout. Do břišní dutiny dáme...

Jahody „Sabayone“

Jahody „Sabayone“

Co budeme potřebovat: jahody 4 žloutky 200ml sektu 100ml cukerného sirupu (rozvaru) moučkový cukr Postup: Cukerný sirup si vytvoříme tak, že svaříme vodu s cukrem v poměru 1:1. Nachystáme si vodní lázeň s mísou ve které můžeme šlehat. Do mísy dáme žloutky, jemně...