Co budeme potřebovat:
- 1 pstruha
- 2 velké listy římského salátu
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 50 g anglické slaniny , nebo pršutu
- sůl, pepř
- kuchyňský provázek
- něco na opékání – ideálně přepuštěné máslo
Postup:
Pstruha vyfiletujeme, skelet uskladníme na použití na jindy, případně uděláme radost domácímu mazlíčkovi.
Filátka osolíme a jemně opepříme.
Kořenovou zeleninu očistíme a uděláme si z ní hranolky jako na špikování. Hranolky povaříme 3 minuty ve vodě.
Na stejné dílky si upravíme i anglickou slaninu.
Z listů salátů vyřízneme tuhou část stvolu a spaříme je v horké vodě (stačí minuta).
Na velké prkénko či vál si natáhneme potravinářskou folii.
Na folii rozložíme listy tak aby se trochu překrývaly.
Na listy umístíme vedle sebe ochucená filátka.
Na filátko blíže k nám dáme hranolky kořenové zeleniny a anglické slaniny (pokud používáme
pršut, tak ho dáme rovnou na filátka pod zeleninu – naštorc, aby filátka jakoby spojoval).
Za pomoci folie opatrně vytvoříme roládu. Nebojte salát je díky spaření pružný a pěkně to podrží.
Nachystáme si provázky dlouhé tak, abychom mohli pohodlně zavazovat roládu napříč. Provázky vážeme cca 2cm od sebe.
Převázanou roládu rozřežeme velmi ostrým nožem vždy mezi provázky.
Jednotlivé roládky, zpevněné provázkem, opékáme na pánvi z každé strany cca 2 minuty.
K čemu se hodí:
Rady a triky:
Místo pstruha můžete použít klidně mořského vlka apod., ale pstruh je asi nejdostupnější, dobře se filetuje a je to z něj dobré.
Při vázání roládky provázky moc neutahujte, ať se vám to při pečení nedeformuje.
Just found your blog. It’s wonderful. I will be in Prague in 3 weeks, and be catrbeeling my wife’s and my 30th wedding anniversary. Any thoughts on a special restaurant that we would enjoy? We will not be able to dress up really fancy, but will have casual dress. Thanks for your thoughts!
I’m sorry. I am not an expert on Prague. I recommend to try http://www.scuk.cz , or directly someone who writes reviews on Prague restaurants.