Co budeme potřebovat:
- 1kg mletého vepřového masa
- 2 starší rohlíky (rohlíky nejsou 100% nutné, lze vynechat a máte bezlepkovou formu pokrmu) 200ml mléka
- hlávku bílého zelí
- 500g kysaného zelí
- 1-2 vejce
- 1 zakysaná smetana
- 1 smetana
- 5PL rajčatového protlaku
- 150 slaniny
- 1 velká cibule
- snítka čerstvé majoránky
- 1PL cukru
- sádlo či olej na vymazání pekáče
- sůl, pepř
Postup:
Do velkého hrnce s vařící vodou dáme spařit hlávku zelí. Vždy odebereme pár listů – dokud to jde dobře a hlávku vrátíme zpátky do hrnce s vodou – opět spaříme a odebereme dalších pár listů.
Nerozebírejte celou hlávku. Na 1kg masa vám bude stačit cca 12 listů.
Zbytek hlávky pokrájíme běžným způsobem na vaření.
Rohlíky namočíme do mléka, necháme nabobtnat. Následně vymačkáme tekutinu a rohlíkové těsto přidáme k mletému masu.
Směs masa a rohlíků řádně osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, majoránku a vypracujeme těsto podobné konzistence jako na sekanou.
Ze spařených zelných listů vyřizneme pevnou část stvolu a do vláčného zbytku listu zabalíme cca necelých 100g ochuceného masa.
Vezmeme pekáč, který vymažeme sádlem či vymastíme olejem.
Do pekáče dáme zbytek nakrájeného zelí, vyždímané a prokrájené kysané zelí, nakrájenou anglickou slaninu, nakrájenou cibuli.
Osladíme, osolíme a promícháme.
Přidáme rajčatový protlak, kysanou smetanu a znovu promícháme.
Na takto připravenou směs zelí naskládáme úhledné závitky s masem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 celsiusů cca 1 hodinu.
Po upečení můžeme prolít ještě smetanou , opatrně promíchat a nechat 5 minut odstát.
K čemu se hodí:
- vařené brambory
- čerstvý chléb
- pokud použijete větší množství smetany tak klidně hrnečková knedla
Rady a triky:
Původní recepty sice uvádí vepřové maso, stejně jako do něj přidávají vařenou rýži – ale to jsou pro mě spíše holubce, avšak já mám raději mix s hovězím půl na půl.
Při balení závitků si můžeme pomoci železnými jehlami či párátky, ale nezapomeňte na ně poté při servírování.
Trackbacky/pingbacky