Co budeme potřebovat:         
  • Hlávku bílého zelí
  • 750g vepřového mletého masa
  • 400g rýže
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 30g másla
  • sůl, pepř, majoránka
Postup:

Rýži uvaříme ve vodě běžným způsobem – akorát ji necháme maličko tvrdší.
Na pánvi si orestujeme na másle nastrouhanou mrkev a cibulku.
Maso dáme do mísy, řádně osolíme, opepříme a můžeme lehce dochutit i majoránkou.
Přidáme uvařenou rýži a opečenou mrkev s cibulkou.
Vše řádně promícháme.
Do velkého hrnce dáme do vruocí vody hlávku zelí, spaříme a odebereme pár listů, které jsou odebrat dobře.  Hlávku vrátíme zpět do vody a pokračujeme stejným způsobem.
Z jednotlivých listů odkrojíme pevnou část stvolu a do tvárného zbytku listu balíme směs masa a rýže.
Závitky naskládáme do hrnce na těsno, tak aby spoje byly směrem dolů.  Zalijeme cca 1-1,5 litrem vody a pomalu dusíme cca 50 minut.
Připadně můžeme upéct ve vymaštěném pekáčku ( zaklopené na 190 celsiusů asi 60 minut).
Někdy se to dělá i tak, že se dává rýže neuvařená, potom se doba dušení prodlužuje minimálně na 1,5 hodiny.

K čemu se hodí:

Jen tak samotné
případně, pokud je menší poměr rýže tak čerstvý chléb

Rady a triky:

Naprosto luxusní záležitost vznikne, když si před konzumací závitek osmahnete do zlatova na pánvi s olejem.
Dělá se i verze s kysaným zelím a rajčatovým protlakem, tu já ale znám a vařím jako Bulharskou sarmu (také do ní nedávám rýži).

 

Share This