Drůbkové rissoto je neprávem opomíjená klasika

Co budeme potřebovat:
  • 2 krky + 2 křídla z kachny (případně skelet)
  • 300g kachních žaludků
  • 200g kachních srdíček
  • 200g kachních jater
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 menší cibuli
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře, sůl
  • na 3-4 porce rissota:
  • 200g rýže  Arborio či Carnarolli
  • 2 šalotky
  • 200ml suchého bílého vína
  • 1litr  vývaru z drůbků
  • 50g parmazánu
  • 80g másla
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • petrželová nať
Postup:

Do hrnce  s osolenou vodou a kořením dáme řádně očištěné krky , křídla, vnitřnosti , nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli v celku. Zakryjeme pokličkou.
V okamžiku kdy nám to začíná vařit, tak odklopíme pokličku a sebereme lžící pěnu (vysrážené bílkoviny).
Poté zaklopíme a táhneme na mírném ohni 2,5 -4 hodiny – maso musí samo odpadat od kostí a žaludky a srdíčka musí být měkoučké.
Zcedíme.

Tuning s kachním prsíčkem

Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu másla.
Přidáme na drobno nakrájenou mrkev, petržel, řapíkatý celer, šalotku a minutku zarestujeme.
Přisypeme rýži a cca 2 minutky jí opékáme.
Zalijeme bílým vínem a necháme zcela odvařit.
Následně malou naběračkou postupně přiléváme vývar z drůbků(vařící). Vždy jedna naběračka, promíchat a nechat odvařit.  Stále dokola dokud není rýže napovrchu měkká a uprostřed jen maličko tvrdá (skoro neznatelně).
V tomto okamžiku přidáme nastrouhaný parmazán a promícháme.
Na závěr přidáme zbytek másla, které jen jemně vmícháme.
Solíme až nakonec, díky sýru a vývaru to často není vůbec třeba.
Servírujeme s výborně uvařenými vnitřnostmi ozdovené sekanou petrželovou natí.

Rady a triky:

Pokud děláme více porcí a chce se nám, tak je pěkné, když si upečete kachní prso a na každou porci přidáte plátek prsíček.
Do tohoto rissota, stejně jako do houbového atd.  dávám menší poměr parmazánu !!!

Share This