Je mi jasné, že příznivci klasické židovské kuchyně budou namítat, že to se šouletem nemá mnoho společeného. Ale já tuto přílohu prostě zjednodušeně zovu šoulet.
Co budeme potřebovat:
- 300g hrachu
- 200g krup
- 2 cibule
- 4-5 stroužků česneku
- hrstičku čerstvé či 1PL sušené majoránky
- 5PL kachního či husího sádla
- 200ml hovězího nebo kachního vývaru
Postup:
Hrách si namočíme den předem. Uvaříme v té samé vodě
Kroupy propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
V hlubším pekáči či zapékací míse si rozpustíme kachní sádlo a přidáme nakrájenou cibulku, zarestujeme do zlatova. Přidáme rozetřený česnek a promícháme.
Do sádla s cibulkou a česnekem dáme uvařený hrách, kroupy , majoránku a vývar. Pořádně promícháme.
Dáme zapéct do trouby na 200 celsiusů než se nám udělá na povrchu zlatavá krustička cca 30 -40 minut.
K čemu se hodí:
- kachna :)
- doma uzené kuře
- uzená ryba
Rady a triky:
Pokud máte nějaký kachní výpek či něco podobného, nebojte se to přimíchat do pekáčku.
Počítejte s tím, že tato příloha je sytá a hlavně výrazně česneková a vonící majoránkou.
Šlem z krup není na závadu, jídlo může být klidně ve formě nákypu až skoro husté „kaše“
Osobně preferuji maličko sušší variantu, ale to nic neznamená.

Šoulet se zapéká, spolu s ním se dodělává kůrčička na konfitované kachně
Aby tohle jídlo bylo zdravé, je potřeba k němu podávat něco kyselého. Kyselé okorky kyselé zelí nebo zelný salát.
Jedli Židé k tomu to kyselé? Nebo ne?