Je mi jasné, že příznivci klasické židovské kuchyně budou namítat, že to se šouletem nemá mnoho společeného. Ale já tuto přílohu prostě zjednodušeně zovu šoulet.

Co budeme potřebovat:  
  • 300g hrachu
  • 200g krup
  • 2 cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • hrstičku čerstvé či 1PL sušené majoránky
  • 5PL kachního či husího sádla
  • 200ml hovězího nebo kachního vývaru
Postup:

Hrách si namočíme den předem.  Uvaříme v té samé vodě
Kroupy propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
V hlubším pekáči či zapékací míse si rozpustíme kachní sádlo a přidáme nakrájenou cibulku, zarestujeme do zlatova. Přidáme rozetřený česnek a promícháme.
Do sádla s cibulkou a česnekem dáme uvařený hrách,  kroupy , majoránku a vývar.  Pořádně promícháme.
Dáme zapéct do trouby na 200 celsiusů než se nám udělá na povrchu zlatavá krustička cca 30 -40 minut.

K čemu se hodí:
  • kachna :)
  • doma uzené kuře
  • uzená ryba
Rady a triky:

Pokud máte nějaký kachní výpek či něco podobného, nebojte se to přimíchat do pekáčku.
Počítejte s tím, že tato příloha je sytá a hlavně výrazně česneková a vonící majoránkou.
Šlem z krup není na závadu, jídlo může být klidně ve formě nákypu až skoro husté „kaše“
Osobně preferuji maličko sušší variantu, ale to nic neznamená.

Šoulet se zapéká, spolu s ním se dodělává kůrčička na konfitované kachně

Share This