Je mi jasné, že příznivci klasické židovské kuchyně budou namítat, že to se šouletem nemá mnoho společeného. Ale já tuto přílohu prostě zjednodušeně zovu šoulet.
Co budeme potřebovat:
- 300g hrachu
- 200g krup
- 2 cibule
- 4-5 stroužků česneku
- hrstičku čerstvé či 1PL sušené majoránky
- 5PL kachního či husího sádla
- 200ml hovězího nebo kachního vývaru
Postup:
Hrách si namočíme den předem. Uvaříme v té samé vodě
Kroupy propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
V hlubším pekáči či zapékací míse si rozpustíme kachní sádlo a přidáme nakrájenou cibulku, zarestujeme do zlatova. Přidáme rozetřený česnek a promícháme.
Do sádla s cibulkou a česnekem dáme uvařený hrách, kroupy , majoránku a vývar. Pořádně promícháme.
Dáme zapéct do trouby na 200 celsiusů než se nám udělá na povrchu zlatavá krustička cca 30 -40 minut.
K čemu se hodí:
- kachna :)
- doma uzené kuře
- uzená ryba
Rady a triky:
Pokud máte nějaký kachní výpek či něco podobného, nebojte se to přimíchat do pekáčku.
Počítejte s tím, že tato příloha je sytá a hlavně výrazně česneková a vonící majoránkou.
Šlem z krup není na závadu, jídlo může být klidně ve formě nákypu až skoro husté „kaše“
Osobně preferuji maličko sušší variantu, ale to nic neznamená.
Aby tohle jídlo bylo zdravé, je potřeba k němu podávat něco kyselého. Kyselé okorky kyselé zelí nebo zelný salát.
Jedli Židé k tomu to kyselé? Nebo ne?