Co budeme potřebovat:        
  • 3 mořský vlk (400 g)
  • 6 bílků
  • 1kg hrubé mořské soli
  • snítku tymiánu či rozmarýnu
  • 1PL dobrého olivového oleje
  • špetka soli
Postup:

Rybu dobře očistíme, raději vyndáme i žábra – maso by mohlo u hlavy trochu hořknout.
Do břišní dutiny dáme snítku tymiánu či rozmarýnu, nebo jejich kombinaci.
Z bílků a špetky jemné soli vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho promícháme s hrubou solí.
Na pekáč dáme pečící papír.
Na papír přípravíme z části směsi hnízda na jednotlivé ryby.
Ryby položíme na hnízda a zbylou směsí je doobalíme (hlava a ocas mohou trčet mimo).
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 celsiusů na 17 -20 minut (krusta bude krásně zlatavá).
Opatrně sundáme solnou krustu, odstraníme kůži a servírujeme čistá filátka.
Ochutíme pár kapkami dobrého olivového oleje.

K čemu se hodí:       
  • grilovaná zelenina
  • jemné rissoto
  • čerstvá bagetka
Rady a triky:

Tuším, že se většinou uvádí, že by se ryba měla zbavit šupin, ale podle mých zkušeností stačí pouze dobře omýt.  U vlka zrovna není žádný problém s odstraněním šupin, ale tato úprava je super i na velké okouny či menší candáty a tady už je to se šupinami trochu horší.
Při odstraňování krusty buďte opatrní, ať vám zrníčka soli nepadají na rybu, snadno se pak přesolí …
Při použití rozmarýnu také méně znamená více, snadno přehluší ostatní chutě.

Share This