Od tohoto receptu se odvíjí většina mutací rissota
Co budeme potřebovat:
- 200g rýže Arborio či Carnarolli
- 2 šalotky
- 200ml suchého bílého vína
- 1litr kuřecího vývaru
- 100g parmazánu
- 80g másla
Postup:
Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu másla.
Přidáme na drobno nakrájenou šalotku a minutku zarestujeme.
Přisypeme rýži a cca 2 minutky jí opékáme.
Zalijeme bílým vínem a necháme zcela odvařit.
Následně malou naběračkou postupně přiléváme vývar (vařící). Vždy jedna naběračka, promíchat a nechat odvařit. Stále dokola dokud není rýže napovrchu měkká a uprostřed jen maličko tvrdá (skoro neznatelně).
V tomto okamžiku přidáme nastrouhaný parmazán a promícháme.
Na závěr přidáme zbytek másla, které jen jemně vmícháme. Snažíme se rissoto provzdušnit a ne utáhnout.
Solíme až nakonec, díky sýru a vývaru to často není vůbec třeba.
K čemu se hodí:
- grilovaná kachní prsíčka či vepřová panenka
- rolovaný králičí hřbet
- grilované ryby
Rady a triky:
Rýži na rissoto nikdy neproplachujte. Pro správné rissoto je potřeba zachovat co nejvíce škrobu.
Nebojte se použít místo parmazánu náš tuzemský Gran Moravia.
Trackbacky/pingbacky