Od tohoto receptu se odvíjí většina mutací rissota 

Klasické rissoto parmigiano


Co budeme potřebovat:
  • 200g rýže  Arborio či Carnarolli
  • 2 šalotky
  • 200ml suchého bílého vína
  • 1litr kuřecího vývaru
  • 100g parmazánu
  • 80g másla
 Postup:

Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu másla.
Přidáme na drobno nakrájenou šalotku a minutku zarestujeme.
Přisypeme rýži a cca 2 minutky jí opékáme.
Zalijeme bílým vínem a necháme zcela odvařit.
Následně malou naběračkou postupně přiléváme vývar (vařící). Vždy jedna naběračka, promíchat a nechat odvařit.  Stále dokola dokud není rýže napovrchu měkká a uprostřed jen maličko tvrdá (skoro neznatelně).
V tomto okamžiku přidáme nastrouhaný parmazán a promícháme.
Na závěr přidáme zbytek másla, které jen jemně vmícháme.  Snažíme se rissoto provzdušnit a ne utáhnout.
Solíme až nakonec, díky sýru a vývaru to často není vůbec třeba.

K čemu se hodí:
  • grilovaná kachní prsíčka či vepřová panenka
  • rolovaný králičí hřbet
  • grilované ryby
Rady a triky:

Rýži na rissoto nikdy neproplachujte.  Pro správné rissoto je potřeba zachovat co nejvíce škrobu.
Nebojte se použít místo parmazánu náš tuzemský Gran Moravia.

Share This