Kachní konfit, červené vinné zelí a chlupaté knedle

Co budeme potřebovat:
  • 4 kachní stehna
  • 1kg kachního či husího sádla (dá se použít i vepřové, ale ..)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1ČL kmínu
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 1ČL hladké mouky
  • sůl, pepř

Na červené vinné zelí:

  • malou hlávku červeného zelí
  • 1 jablko
  • 250ml červeného vína
  • 2PL bílého vinného octu
  • 2P cukru
Postup:

Kachní stehna očistíme,  lehce potřeme prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a  pokmínujeme.
Umístíme do vhodné nádoby (ideálně té, ve které budeme později péct) a zasypeme drobně nakrájenou cibulí.
Necháme pár hodin (klidně do druhého dne) odležet.
Husí sádlo rozehřejeme a přelijeme s ním stehna tak, aby byla celá (nebo alespoň skoro celá) ponořená.
Zaklopíme pokličkou či uzavřeme alobalem a pečeme 80-100 celsiusů 6-7 hodin.
Po upečení maso velmi opatně vyjmeme. Bude se snadno rozpadat a bude bledé, žádná kůrčička.
Maso dáme na plech vyložený pečícím papírem dodělat do trouby – já používám gril na třetí stupeň z pěti na nějakých 7-8 minut. Určitě by to šlo klasicky dopéct na 220 -230 celsiusů nějakých 10 -12 minut.
Z nádoby kde se maso konfitovalo opatrně slijeme tučný vršek (výborné ochucené sádlo) tak  85% všeho co v nádobě je.
Zbytek včetně cibulky, případně odpadlých kostí dáme na mírný oheň a zredukujeme na minimum.
Zaprášíme maličko hladkou moukou (není naprosto nezbytné, pokud se tomu vyhneme, tak máme pokrm bezlepkový)  naředíme vývarem a provaříme cca 20 minut. Tím to zároveň zredukujeme na vhodnou konzistenci.
Přecedíme přes sítko a výsledkem bude luxusní tmavá kachní šťáva.

Zelí nakrouháme obvyklým způsobem.
Do hrnce se silným dnem dáme trochu kachního sádla (já mám rád toto zelí i na másle) , přidáme drobně nakrájenou cibuli a lehce orestujeme.
Přidáme červené zelí, nastrouhané jablko, sůl, pepř, ocet a cukr.
Minutku promícháme na sucho a zalijeme červeným vínem.
Promícháme a dusíme 15 – 20 minut.
Zelí by mělo zůstat maličko křupavé, žádné bláto.
Ničím nezahuštujeme – tuto službu už pro nás udělalo jablko.

K čemu se hodí:

kachní konfit a šoulet

Rady a triky:

Do zelí se dá použít místo poloviny vína červeného víno portské a přihodit hrstičku sušených švestek – to je další dimenze červeného zelí.
Husí sádlo se dá koupit u lepších řezníků, případně ho mají i v Makru.
Pokud budete péct maso na více stupňů bude samozřejmě rychleji, ale úprava už se bude blížit fritování a ne konfitování.
Nekupujte samostatná stehna či prsa, nikdy se to nevyplatí. Kupte si celou kachnu, stehna ukonfitujete, prsa připravíte pěkně medium a ze skeletu uděláte luxusní vývar.

Share This