Co budeme potřebovat:     
  • 200g rýže vhodné na rissoto (kulatozrnná, u nás nejdostupnější Arborio)
  • 2 šalotky
  • 200ml suchého bílého vína
  • 1litr kuřecího vývaru
  • 100g parmazánu
  • 80g másla
  • šafrán
 Postup:

Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu másla.
Přidáme na drobno nakrájenou šalotku  a špetku šafránu,  minutku zarestujeme.
Přisypeme rýži a cca 2 minutky jí opékáme.
Zalijeme bílým vínem a necháme zcela odvařit.
Následně malou naběračkou postupně přiléváme vývar. Vždy jedna naběračka, promíchat a nechat odvařit.  Stále dokola dokud není rýže napovrchu měkká a uprostřed jen maličko tvrdá (skoro neznatelně).
V tomto okamžiku přidáme nastrouhaný parmazán a promícháme.
Na závěr přidáme zbytek másla, které jen jemně vmícháme.  Snažíme se rissoto provzdušnit a ne utáhnout.
Solení zaleží až na výsledné chuti. Hodně to osolí parmazán i vývar.

K čemu se hodí:            
  • ossobuco
  • jehněčí kotletky či svíčková
  • mušle Sv. Jakuba
  • samostatně
Rady a triky:

Správné rissoto by mělo být krémové a skoro tekuté – když ho dáte na talíř a zatřesete s ním, tak se roztáhne po celém talíři. K některým pokrmům preferuji jeho hustší konzistenci.
Možná bych to neměl psát, ale nemám problém použít do rissota sýr Gran Moravia místo originál parmazánu.
Se šafránem pracujte opatrně, je drahý, rád se sype a strašně špiní :)
Pokud použijete mletý šafrán, tak si můžete rozpustit ve vývaru a rizoto s ním postupně zalévat.

Share This