Co budeme potřebovat:
  • 300g kvalitních semolinových špaget (či těstovin libovolného tvaru)
  • 100g parmazánu
  • 100g kvalitní anglické slaniny nebo panchety
  • 50ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 200ml smetany
  • čerstvou bazalku asi tak 40 větších lístků
  • 50g slunečnicových semínek (piniové oříšky)
  • sůl, pepř
Postup:

Těstoviny uvaříme v dobře osolené vodě al dente (spíše maličko tvrdší).
V hmoždíři (nebo jiným způsobem) si lehce rozetřeme bazalku se semínky.
Česnek rozmáčkneme na prkénku nožem a nakrájím na tenké polorozpadlé plátky.
Na velké pánvi rozpálíme olivový olej a přihodíme do něj česnek a bazalku se semínky.
Po minutě naředíme smetanou a přidáme asi třetinu jemně nastrouhaného parmazánu.
Provaříme asi 3 minutky a přidáme uvařené špagety.
Promícháme, prohodíme a necháme cca minutku propojit a prohřát.
Ochutnáme a případně dosolíme a opepříme.
Nandáme na talíře,  posypeme na sucho opečenou , nakrájenou slaninou a strouhaným parmazánem.

DSC_8785

Rady a triky:

Pro tuto úpravu jsou super i tyto domácí těstoviny, jen pozor na převaření.
Konzistenci můžeme doladit vodou z těstovin – obsahuje velké množství škrobu a omáčku pěkně nejdříve naředí, propojí se chutě a po lehkém odvaření – škrobem zahustí.
Čerstvou bazalku , semínka a část parmazánu můžete nahradit kvalitním pestem.
Pokud vynecháte slaninu, ta se nic neděje, chuť je dostatečně plná a na své si přijdou i masonejedlíci.

Share This