Co budeme potřebovat:
- 300g kvalitních semolinových špaget (či těstovin libovolného tvaru)
- 100g parmazánu
- 100g kvalitní anglické slaniny nebo panchety
- 50ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 200ml smetany
- čerstvou bazalku asi tak 40 větších lístků
- 50g slunečnicových semínek (piniové oříšky)
- sůl, pepř
Postup:
Těstoviny uvaříme v dobře osolené vodě al dente (spíše maličko tvrdší).
V hmoždíři (nebo jiným způsobem) si lehce rozetřeme bazalku se semínky.
Česnek rozmáčkneme na prkénku nožem a nakrájím na tenké polorozpadlé plátky.
Na velké pánvi rozpálíme olivový olej a přihodíme do něj česnek a bazalku se semínky.
Po minutě naředíme smetanou a přidáme asi třetinu jemně nastrouhaného parmazánu.
Provaříme asi 3 minutky a přidáme uvařené špagety.
Promícháme, prohodíme a necháme cca minutku propojit a prohřát.
Ochutnáme a případně dosolíme a opepříme.
Nandáme na talíře, posypeme na sucho opečenou , nakrájenou slaninou a strouhaným parmazánem.
Rady a triky:
Pro tuto úpravu jsou super i tyto domácí těstoviny, jen pozor na převaření.
Konzistenci můžeme doladit vodou z těstovin – obsahuje velké množství škrobu a omáčku pěkně nejdříve naředí, propojí se chutě a po lehkém odvaření – škrobem zahustí.
Čerstvou bazalku , semínka a část parmazánu můžete nahradit kvalitním pestem.
Pokud vynecháte slaninu, ta se nic neděje, chuť je dostatečně plná a na své si přijdou i masonejedlíci.
Tak… na druhej pokus se mi to opravdu povedlo :) Zvolil jsem kvalitní těstoviny (rummo) a místo parmazánu jsem dal gran moraviu. Pancheta luxus :)
Dělal jsem si „verzi pro jednoho“, takže jsem se snažil zhruba o třetinové dávky, což se mi povedlo u všeho, až na česnek, ten byl asi zbytečně výrazný, použil jsem celej stroužek. Příště si dám míň :)
Bože, ale ty těstoviny!!! Nezkoušejte, fakt ne, nebo už nikdy nebudete chtít pozřít jakékoliv jiné.
Ondro jsem rád, že si se na druhý pokus trefil :)
A dnes to bylo ještě lepší… tak jsem ti to za odměnu vyfotil ;)
super, moc děkuji za fotografické vylepšení receptu, hned to vypadá jinak :)