Soté …

Soté …

Toto soté je u nás velmi oblíbené. Běžne se dělá z telecí kýty, hovězí svíčkové, králičího hřbetu, vepřové panenky, krůtích prsou či kuřete - vždy je to skvělé :) Co budeme potřebovat (4 porce): 600 g masa (viz výše) 1-2 jablka 2PL cukru 30g másla 200ml smetany 200ml...

Těstoviny a hříbky na másle

Těstoviny a hříbky na másle

V jednoduchosti je síla a krása. Snad moje nejoblíbenější těstovinové a houbové jídlo .. Co budeme potřebovat (4 porce): 300g kvalitních těstovin (ideálně domácí) 500 -600g čerstvých hřibů 1 cibule 70g másla 1ČL kmínu sůl, pepř Postup: Těstoviny uvaříme al dente v...

Salát Nicoise

Salát Nicoise

Co budeme potřebovat (4porce): 400 -600g čerstvého tuňáka 4 vejce 4 velké nebo 8 malých brambor 200g fazolových lusků (čerstvých) 300g směs listových salátů (polníček, leďák, rukola) vinaigrette 100g  cherry rajčat hrst černých vypeckovaných oliv olivový olej sůl,...

Grilovaný losos se salátem z pečeného mangoldu

Grilovaný losos se salátem z pečeného mangoldu

Jak ugrilovat lososa ví asi každý, proto dnes přidáme i lehkou přílohu... Co budeme potřebovat (4porce): Filet z lososa (na 4 pěkné porce je to cca polovina běžného filetu) sůl pepř 300g mangoldu 100g fenyklu 100g rukoly 50ml olivového oleje štávu z půlky citronu 50ml...

Vinaigrette alá Maty

Moje nejčastěji používaná zálivka na listové saláty. Co budeme potřebovat: 75ml dobrého olivového oleje štávu z půlky citronu 1ČL medu 1/2 - 1ČL soli trochu čerstvě drceného pepře (cca 3-4 kuličky) 3PL vody 1/2 stroužku česneku 1ČL sekaných bylinek (pokud máme - stačí...

Vánoční smažený kapr

Vánoční smažený kapr

Nechci vám radit jak smažit řízek, přidám jen pár maličkostí ... Co budeme potřebovat: kapr 200g bílého jogurtu 1cm zázvoru sůl, pepř. 4 vejce 50ml mléka 100g hladké mouky 200g strouhanky Postup: To nejdůležitější příchází den před štědrým dnem či kdykoliv jindy, kdy...

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Namasírujte ruku, čeká vás 20 minut práce s metličkou, ale stojí to za to :) Co budeme potřebovat: 10 -15 žloutků podle velikosti vajíček 1,25 litru smetany (31%) 1 vanilkový lusk (případně půl sáčku mleté vanilky) 250 -300g práškového cukru 300 - 400ml dobrého rumu...

Kuřecí roláda

Kuřecí roláda

Překonejte lenost, není to nic složitého a stojí to za to. Co budeme potřebovat: celé kuře 1,4 - 1,6kg 300 g mletého masa (ideálně mix vepřové, hovězí) 200g dobré anglické slaniny 1 mrkev 1/2 cibule 1 stroužek česneku trochu čerstvé majoránky (asi tak 1ČL) sůl, pepř,...

Ovocný koláč

Ovocný koláč

Tento "máslový" koláč dělával na hotelu s oblibou můj brácha.  Co budeme potřebovat: 300g polohrubé mouky 140g cukru 140g másla 1 vejce 1 vanilkového cukru 1/2 prášku do pečiva 2PL rumu na žmolenku: hrst polohrubé mouky hrst hladké mouky hrst cukru krupice 80g másla...

Hřbet z králíka v bylinkách

Hřbet z králíka v bylinkách

Králičí hřbet má pověst suchého a ne příliš oblíbeného masa. Tato rychlá úprava by vás měla přesvědčit o opaku.  U nás velmi oblíbená záležitost. Co budeme potřebovat:       6 filátek z králičího hřbetu hrstičku čerstvých bylinek (petržel, tymián, šalvěj) 100g dobré...

Černá omáčka – vánoční

Černá omáčka – vánoční

Co budeme pobřebovat: 250g kořenové zeleniny (150 mrkev, 50 petržel, 50 celer) koření (2 cm celé skořice, 3 hřebíčků, 1 malý badyán, 3 nové koření, 1 bobkový list) 300ml černého piva 300g nastrouhaného perníku 400g povidel 300g mandlí 200g lískových ořechů 200g...

Rajčatová salsa

Rajčatová salsa

Jeden z nejlepších předkrmů - skvěle nabudí chuťové pohárky a probudí chuť k jídlu. Co budeme potřebovat:  6 rajčat (ideálně tlustomasých) 2 -3 šalotky šťávu z jedné limetky 2-3 PL dobrého olivového oleje 10 -15 listů bazalky sůl, pepř Mozarella (ideálně  di Bufala)...

Jehněčí hřebínek – kotletka

Jehněčí hřebínek – kotletka

Co budeme potřebovat:   Jehněčí hřebínek ( na jednu porci 3 žebírka) olivový olej Hrubá kvalitní sůl a čerstvě drcený pepř Postup: Hřebínek pěkně očistíme a mezi žebírky prokrájíme téměř až na kotletku. Lehce potřeme olivovým olejem a osolíme hrubou solí a čerstvě...

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt

  Co budeme potřebovat: housku či toast plátek dobré šunky ztracené vejce holandskou omáčku Postup: Housku rozkrojíme a opečeme na sucho na grilu. Lehoučce potřeme máslem a nandáme nejdříve plátek šunky a na něj ztracené vejce, které opatrně nařízneme. Hojně...

Holandská omáčka

Holandská omáčka

Receptů na holandkou koluje spousta.  Já se ustálil u tohoto jednodušího a funkčního postupu. Co budeme potřebovat: 5 žloutků 50ml bílého vína štávu z půlky citronu 150ml přepuštěného másla 1PL nasekaného estragonu sůl, pepř Postup: Do plechové mísy dáme žloutky a...

Rybí polévka

Rybí polévka

Tato polévka má výraznou mrkvovo máslovou chuť  perfektně sladěnou s chutí ryby.  Tuto úpravu si rádi dají i ti, kteří nemají rádi výrazné rybí polévky - vyzkoušeno mnohokráte. Co budeme potřebovat: Hlavu + skelet z kapra Jikry (jen ten kdo je má rád) 300g mrkve 100g...

Pečená jehněčí žebra

Pečená jehněčí žebra

Co budeme potřebovat: 1kg jehněčích žebírek 1 velká mrkev 1 petržel 2 stonky řapíkatého celeru 1 cibule 1 stroužek česneku 1-2 rajčata 200ml bílého vína snítku rozmarýnu a tymiánu sůl, pepř olej Postup: Žebírka pěkně očistíme - seřízneme největší blány. Na oleji...

Bramborová kaše

Bramborová kaše

Kupodivu se mě dost lidí ptalo i na to, jak dělám tuto přílohu, tak tady to máte... Co budeme potřebovat: 800g brambor 70g másla 200ml smetany malý stroužek česneku sůl Postup: V současné době používám tři postupy. Zde jsou na stupnici mé obliby. 1. Brambory oškrabeme...