Soté …
Toto soté je u nás velmi oblíbené. Běžne se dělá z telecí kýty, hovězí svíčkové, králičího hřbetu, vepřové panenky, krůtích prsou či kuřete - vždy je to skvělé :) Co budeme potřebovat (4 porce): 600 g masa (viz výše) 1-2 jablka 2PL cukru 30g másla 200ml smetany 200ml...
Těstoviny a hříbky na másle
V jednoduchosti je síla a krása. Snad moje nejoblíbenější těstovinové a houbové jídlo .. Co budeme potřebovat (4 porce): 300g kvalitních těstovin (ideálně domácí) 500 -600g čerstvých hřibů 1 cibule 70g másla 1ČL kmínu sůl, pepř Postup: Těstoviny uvaříme al dente v...
Salát Nicoise
Co budeme potřebovat (4porce): 400 -600g čerstvého tuňáka 4 vejce 4 velké nebo 8 malých brambor 200g fazolových lusků (čerstvých) 300g směs listových salátů (polníček, leďák, rukola) vinaigrette 100g cherry rajčat hrst černých vypeckovaných oliv olivový olej sůl,...
Grilovaný losos se salátem z pečeného mangoldu
Jak ugrilovat lososa ví asi každý, proto dnes přidáme i lehkou přílohu... Co budeme potřebovat (4porce): Filet z lososa (na 4 pěkné porce je to cca polovina běžného filetu) sůl pepř 300g mangoldu 100g fenyklu 100g rukoly 50ml olivového oleje štávu z půlky citronu 50ml...
Vinaigrette alá Maty
Moje nejčastěji používaná zálivka na listové saláty. Co budeme potřebovat: 75ml dobrého olivového oleje štávu z půlky citronu 1ČL medu 1/2 - 1ČL soli trochu čerstvě drceného pepře (cca 3-4 kuličky) 3PL vody 1/2 stroužku česneku 1ČL sekaných bylinek (pokud máme - stačí...
Vánoční smažený kapr
Nechci vám radit jak smažit řízek, přidám jen pár maličkostí ... Co budeme potřebovat: kapr 200g bílého jogurtu 1cm zázvoru sůl, pepř. 4 vejce 50ml mléka 100g hladké mouky 200g strouhanky Postup: To nejdůležitější příchází den před štědrým dnem či kdykoliv jindy, kdy...
Vaječný koňak
Namasírujte ruku, čeká vás 20 minut práce s metličkou, ale stojí to za to :) Co budeme potřebovat: 10 -15 žloutků podle velikosti vajíček 1,25 litru smetany (31%) 1 vanilkový lusk (případně půl sáčku mleté vanilky) 250 -300g práškového cukru 300 - 400ml dobrého rumu...
Kuřecí roláda
Překonejte lenost, není to nic složitého a stojí to za to. Co budeme potřebovat: celé kuře 1,4 - 1,6kg 300 g mletého masa (ideálně mix vepřové, hovězí) 200g dobré anglické slaniny 1 mrkev 1/2 cibule 1 stroužek česneku trochu čerstvé majoránky (asi tak 1ČL) sůl, pepř,...
Ovocný koláč
Tento "máslový" koláč dělával na hotelu s oblibou můj brácha. Co budeme potřebovat: 300g polohrubé mouky 140g cukru 140g másla 1 vejce 1 vanilkového cukru 1/2 prášku do pečiva 2PL rumu na žmolenku: hrst polohrubé mouky hrst hladké mouky hrst cukru krupice 80g másla...
Hřbet z králíka v bylinkách
Králičí hřbet má pověst suchého a ne příliš oblíbeného masa. Tato rychlá úprava by vás měla přesvědčit o opaku. U nás velmi oblíbená záležitost. Co budeme potřebovat: 6 filátek z králičího hřbetu hrstičku čerstvých bylinek (petržel, tymián, šalvěj) 100g dobré...
Černá omáčka – vánoční
Co budeme pobřebovat: 250g kořenové zeleniny (150 mrkev, 50 petržel, 50 celer) koření (2 cm celé skořice, 3 hřebíčků, 1 malý badyán, 3 nové koření, 1 bobkový list) 300ml černého piva 300g nastrouhaného perníku 400g povidel 300g mandlí 200g lískových ořechů 200g...
Rajčatová salsa
Jeden z nejlepších předkrmů - skvěle nabudí chuťové pohárky a probudí chuť k jídlu. Co budeme potřebovat: 6 rajčat (ideálně tlustomasých) 2 -3 šalotky šťávu z jedné limetky 2-3 PL dobrého olivového oleje 10 -15 listů bazalky sůl, pepř Mozarella (ideálně di Bufala)...
Jehněčí hřebínek – kotletka
Co budeme potřebovat: Jehněčí hřebínek ( na jednu porci 3 žebírka) olivový olej Hrubá kvalitní sůl a čerstvě drcený pepř Postup: Hřebínek pěkně očistíme a mezi žebírky prokrájíme téměř až na kotletku. Lehce potřeme olivovým olejem a osolíme hrubou solí a čerstvě...
Vejce Benedikt
Co budeme potřebovat: housku či toast plátek dobré šunky ztracené vejce holandskou omáčku Postup: Housku rozkrojíme a opečeme na sucho na grilu. Lehoučce potřeme máslem a nandáme nejdříve plátek šunky a na něj ztracené vejce, které opatrně nařízneme. Hojně...
Holandská omáčka
Receptů na holandkou koluje spousta. Já se ustálil u tohoto jednodušího a funkčního postupu. Co budeme potřebovat: 5 žloutků 50ml bílého vína štávu z půlky citronu 150ml přepuštěného másla 1PL nasekaného estragonu sůl, pepř Postup: Do plechové mísy dáme žloutky a...
Rybí polévka
Tato polévka má výraznou mrkvovo máslovou chuť perfektně sladěnou s chutí ryby. Tuto úpravu si rádi dají i ti, kteří nemají rádi výrazné rybí polévky - vyzkoušeno mnohokráte. Co budeme potřebovat: Hlavu + skelet z kapra Jikry (jen ten kdo je má rád) 300g mrkve 100g...
Pečená jehněčí žebra
Co budeme potřebovat: 1kg jehněčích žebírek 1 velká mrkev 1 petržel 2 stonky řapíkatého celeru 1 cibule 1 stroužek česneku 1-2 rajčata 200ml bílého vína snítku rozmarýnu a tymiánu sůl, pepř olej Postup: Žebírka pěkně očistíme - seřízneme největší blány. Na oleji...
Bramborová kaše
Kupodivu se mě dost lidí ptalo i na to, jak dělám tuto přílohu, tak tady to máte... Co budeme potřebovat: 800g brambor 70g másla 200ml smetany malý stroužek česneku sůl Postup: V současné době používám tři postupy. Zde jsou na stupnici mé obliby. 1. Brambory oškrabeme...
















