Jeden z nejlepších předkrmů – skvěle nabudí chuťové pohárky a probudí chuť k jídlu.
Co budeme potřebovat:
- 6 rajčat (ideálně tlustomasých)
- 2 -3 šalotky
- šťávu z jedné limetky
- 2-3 PL dobrého olivového oleje
- 10 -15 listů bazalky
- sůl, pepř
- Mozarella (ideálně di Bufala)
- salát (hlávkový, polníček, rukolu, cokoliv)
Postup:
Rajčata na špičce lehce nakrojíme do křížku a spaříme ve vařící vodě. Tak dlouho až slupka řádně praskne a můžeme snadno oloupat.
Rajčata oloupeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme tekutá část a zrníčka.
Dužninu nakrájíme na malé kousky, čím menší, tím lepší.
Nakrájená rajčata dáme do misky, přidáme drobně nakrájenou šalotku spařenou vřelou vodou, limetkovou štávu, nasekanou bazalku, olivový olej, sůl a pepř.
Řádně promícháme a necháme alespoň hodinku v chladu odležet.
K čemu se hodí:
opečená bagetka
světlý toast
Rady a triky:
Kdo má rád pikantní, tak může přidat jednu drobně pokrájenou chili papričku.
Někdy je potřeba rajčata přisladit, na toto množství cca 1 ČL
Odpad z rajčat (tekuté a zrníčka) osolím, opepřím, rozmixuji a vypiji :)
Jednoduché, výborné, osvěžující! Takto podobně připravuji lososový tatarák, jen tam přidám ještě naložené kapary a lososa samozřejmě :-D
no sice teď není doba na rajčata, ale toto jídlo mě také vždy potěší chuťové pohárky. Hlavně je to výborný start před dalším jídlem …