Bramborové pyré se špenátem

Kupodivu se mě dost lidí ptalo i na to, jak dělám tuto přílohu, tak tady to máte…

Co budeme potřebovat:
  • 800g brambor
  • 70g másla
  • 200ml smetany
  • malý stroužek česneku
  • sůl
Postup:

V současné době používám tři postupy. Zde jsou na stupnici mé obliby.

1. Brambory oškrabeme a nakrájíme na stejně velké kousky.  Do velkého hrnce dáme cca 500 ml vody a vložíme pařák.
Nakrájené brambory jemně prosolíme a vložíme na pařák.
Zakryjeme pokličkou a vaříme v páře do měkka (cca 30 -40 minut).
Trvá to sice déle, ale pokud máte dobré brambory, tak tímto nejvíce zachováte jejich přirozenou chuť.
Smetanu si zahřeji k bodu varu.
Uvařené brambory proženeme „lisem“ na brambory, případně ručně rozšťoucháme.  Přidáme máslo a promícháme.
Nakonec pomalu zašleháme metlou (ručně) horkou smetanu.

2. Brambory oškrabeme, nakrájíme na malé kousky a dáme uvařit včetně stroužku česneku do osoleného  mléka (cca 500ml)  s máslem.   Brambory se vlastně nevaří, ale pomalu táhnou těsně pod bodem varu.
Když jsou brambory měkké, tak je zcedíme a  proženeme „lisem“ na brambory, případně ručně rozšťoucháme.
Nakonec pomalu zašleháme metlou (ručně) mléko s máslem ve kterém se brambory vařily.

3. Brambory oškrabeme, nakrájíme na malé kousky a dáme uvařit včetně stroužku česneku do dobře osolené vody (bez kmínu).
Zcedíme a protlačíme „lisem“ na brambory nebo ručně rozšťoucháme.  V průběhu šťouchání přidáme máslo a postupně přiléváme horkou smetanu.
Nakonec jemně prošleháme metlou (rukou)

K čemu se hodí: 
Bramborová kaše s celerem a mletý řízek

Bramborová kaše s celerem a mletý řízek

  • jakékoli úpravy jehněčího
  • Hovězí pomalu pečené či dušené
  • rolády z kuřete, bažanta , ale i bůčku apod.
Rady a triky:

Poslední dobou jsem tuto přílohu hodně ladil a zcela jsem opustil používání elektrických přístrojů.

kaše a makrela

Nadýchaná bramborová kaše s makrelou

Smetanu používám horkou – lépe a rychleji se propojí s bramborami a v žádném případě se nesrazí.
Základní bramborovou kaši můžeme vytunit listovým špenátem, který spaříme horkou vodou a minutku orestujeme na másle.  Vyndáme na prkénko,  prokrájíme na menší díly a vmícháme do kaše.
Obdobným způsobem můžeme ochutit bramborovou kaši čerstvým křenem (lze ho nastrouhat do smetany, kterou budeme zahřívat a spolu s ní ho vmíchat do brambor), mrkví na másle, česnekem apod.
Pokud máte rádi bylinky, tak při ohřívání smetany přidejte větvičku rozmarýnu či tymiánu.

Share This