Kupodivu se mě dost lidí ptalo i na to, jak dělám tuto přílohu, tak tady to máte…
Co budeme potřebovat:
- 800g brambor
- 70g másla
- 200ml smetany
- malý stroužek česneku
- sůl
Postup:
V současné době používám tři postupy. Zde jsou na stupnici mé obliby.
1. Brambory oškrabeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Do velkého hrnce dáme cca 500 ml vody a vložíme pařák.
Nakrájené brambory jemně prosolíme a vložíme na pařák.
Zakryjeme pokličkou a vaříme v páře do měkka (cca 30 -40 minut).
Trvá to sice déle, ale pokud máte dobré brambory, tak tímto nejvíce zachováte jejich přirozenou chuť.
Smetanu si zahřeji k bodu varu.
Uvařené brambory proženeme „lisem“ na brambory, případně ručně rozšťoucháme. Přidáme máslo a promícháme.
Nakonec pomalu zašleháme metlou (ručně) horkou smetanu.
2. Brambory oškrabeme, nakrájíme na malé kousky a dáme uvařit včetně stroužku česneku do osoleného mléka (cca 500ml) s máslem. Brambory se vlastně nevaří, ale pomalu táhnou těsně pod bodem varu.
Když jsou brambory měkké, tak je zcedíme a proženeme „lisem“ na brambory, případně ručně rozšťoucháme.
Nakonec pomalu zašleháme metlou (ručně) mléko s máslem ve kterém se brambory vařily.
3. Brambory oškrabeme, nakrájíme na malé kousky a dáme uvařit včetně stroužku česneku do dobře osolené vody (bez kmínu).
Zcedíme a protlačíme „lisem“ na brambory nebo ručně rozšťoucháme. V průběhu šťouchání přidáme máslo a postupně přiléváme horkou smetanu.
Nakonec jemně prošleháme metlou (rukou)
K čemu se hodí:
- jakékoli úpravy jehněčího
- Hovězí pomalu pečené či dušené
- rolády z kuřete, bažanta , ale i bůčku apod.
Rady a triky:
Poslední dobou jsem tuto přílohu hodně ladil a zcela jsem opustil používání elektrických přístrojů.
Smetanu používám horkou – lépe a rychleji se propojí s bramborami a v žádném případě se nesrazí.
Základní bramborovou kaši můžeme vytunit listovým špenátem, který spaříme horkou vodou a minutku orestujeme na másle. Vyndáme na prkénko, prokrájíme na menší díly a vmícháme do kaše.
Obdobným způsobem můžeme ochutit bramborovou kaši čerstvým křenem (lze ho nastrouhat do smetany, kterou budeme zahřívat a spolu s ní ho vmíchat do brambor), mrkví na másle, česnekem apod.
Pokud máte rádi bylinky, tak při ohřívání smetany přidejte větvičku rozmarýnu či tymiánu.
K jehněčímu kolínku super :) Postupoval jsem přesně podle postupu, ale výsledná hmota byla trošku lepkavá. Pravda, můj mixer to nezvládl, takže jsem brambory pošťouchal pořádně ručně a pak je i ručně metličkou „vyšlehával“, ale to by snad na lepkavost nemělo mít vliv, ne?
Chuťově výborné, použil jsem baby špenát, bo klasickej nebyl :)
Tak jak to po sobě čtu, moc jsem podle postupu nepostupoval :D
Lepkavost – konzistenci značně ovlivní druh a kvalita brambor. S tím většinou až tak moc nenaděláš :) Můžeš upravit množství smetany apod…