Co budeme potřebovat (4porce):

Salát Nicoise


  • 400 -600g čerstvého tuňáka
  • 4 vejce
  • 4 velké nebo 8 malých brambor
  • 200g fazolových lusků (čerstvých)
  • 300g směs listových salátů (polníček, leďák, rukola)
  • vinaigrette
  • 100g  cherry rajčat
  • hrst černých vypeckovaných oliv
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Postup:

Fazolky očistíme, upravíme na požadovanou velikost a 2 minuty povaříme ve vodě.  Následně fazolky dáme na rozpálenou pánev s olivovým olejem , lehce osolíme a zprudka opečeme (1-2 minuty).
Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vystydnout.
Saláty opláchneme a větší kusy natrháme.  Dáme do mísy, přidáme rajčata, olivy a opečené fazolky.  Zakápneme vinaigrettou a promícháme.
Tuňáka nakrájíme na 1 -2 cm plátky, podle toho kolik ho máme a také podle toho jak to má kdo rád :)  Tuňáka z jedné strany pomázneme dobrým olivovým olejem, osolíme (zde používám většinou zauzenou maldon, ale není nutné) a lehce opepříme.  Z této strany rybu prudce opečeme na grilu či sluché rozpálené pánvi.  Stačí jedna minuta!
Mezitím si druhou stranu také potáhneme olivovým olejem a lehce osolíme.  Tuto stranu už opékat nebudeme.
Salát nabereme na talíř, přidáme na čtvrtinky nakrájená vajíčka a brambory.  Vajíčka a brambory lehce osolíme.
Nakonec přidáme z jedné strany opečeného tuňáka a můžeme servírovat.

Rady a triky:

Toto je naprosto luxusní verze a opravdu stojí za to, si to tak někdy připravit.
Pokud se pustíte do přípravy tohoto salátu, tak si ho dopřejte s čerstvou rybou.  Zde hraje hlavní roli kvalita a ne kvantita.
Pokud máte kvalitního tuňáka, tak se nebojte ho opéct ho jen z jedné strany.
Pro větší pestrost doporučuji rajčata více barev a také více druhů salátu, tam by nemělo chybět pár lístků rukoly.

Share This