Tento „máslový“ koláč dělával na hotelu s oblibou můj brácha.
Co budeme potřebovat:
- 300g polohrubé mouky
- 140g cukru
- 140g másla
- 1 vejce
- 1 vanilkového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 2PL rumu
na žmolenku:
- hrst polohrubé mouky
- hrst hladké mouky
- hrst cukru krupice
- 80g másla
Postup:
Mouku prosijeme na vál, přidáme prdopeč, cukr.
Uprostřed uděláme důlek a do něj dáme vejce a rum.
Po stranách moučného valu rozložíme plátky másla a necháme změknout.
Rukama řádně prohněteme.
Na plech dáme pečící papír a na něj rukou roztlačíme těsto.
Těsto dáme rozpéct do trouby na 180 celsiuců na 10 minut.
Mezitím si vypracujeme z mouky, cukru a másla žmolenku.
Na rozpečené těsto rozložíme oblíbené či sezonní ovoce a zadrobíme žmolenkou.
Dáme dopéct do trouby na 185 celsiusů 15 -20 minut.
Rady a triky:
Původně to byl koláč čistě borůvkový, ale švestky, jahody, maliny či cokoliv jiného mu také moc sluší.
Nejnovější komentáře