Tento „máslový“ koláč dělával na hotelu s oblibou můj brácha. 

Co budeme potřebovat:
  • 300g polohrubé mouky
  • 140g cukru
  • 140g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2PL rumu

    základ na těsto

    základ na těsto

na žmolenku:

  • hrst polohrubé mouky
  • hrst hladké mouky
  • hrst cukru krupice
  • 80g másla
Postup:
čerstvé švestky položené na předpečené těsto

čerstvé švestky položené na předpečené těsto

Mouku prosijeme na vál, přidáme prdopeč, cukr.

Uprostřed uděláme důlek a do něj dáme vejce a rum.
Po stranách moučného valu rozložíme plátky másla a necháme změknout.
Rukama řádně prohněteme.
Na plech dáme pečící papír a na něj rukou roztlačíme těsto.
Těsto dáme rozpéct do trouby na 180 celsiuců na 10 minut.
Mezitím si vypracujeme z mouky, cukru a másla žmolenku.
Na rozpečené těsto rozložíme oblíbené či sezonní ovoce a zadrobíme žmolenkou.
Dáme dopéct do trouby na 185 celsiusů  15 -20 minut.

Rady a triky:

Původně to byl koláč čistě borůvkový, ale švestky, jahody, maliny či cokoliv jiného mu také moc sluší.

Share This