Co budeme pobřebovat:
- 250g kořenové zeleniny (150 mrkev, 50 petržel, 50 celer)
- koření (2 cm celé skořice, 3 hřebíčků, 1 malý badyán, 3 nové koření, 1 bobkový list)
- 300ml černého piva
- 300g nastrouhaného perníku
- 400g povidel
- 300g mandlí
- 200g lískových ořechů
- 200g vlašských ořechů
- 200g rozinek
- 200g sušených švestek
- 2PL rumu
- kůra z jednoho citronu
- 3PL ostré marmelády (rybízové)
Postup:
Kořenovou zeleninu očistíme a spolu kořením dáme vařit do 1,5 vody.
Vaříme cca 30 -40 minut. Zcedíme a zbyde nám litr silného zeleninového kořeněného vývaru.
Černé pivo smícháme spolu s nastrouhaným perníkem a povidly.
Řádně promícháme a necháme stát alespoň dvě hodiny (klidně přes noc)
Mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Dáme je vařit spolu s oloupanými vlašskými a lískovými ořechy. Vaříme 5 minut.
Směs piva, perníku a povidel uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 5 minut. Je to opravdu hustá kaše, nepřipalte to.
Poté pomalu, za stálého míchání, přiléváme kořeněný vývar. Vaříme spolu cca 20 minut.
Nakonec přidáme povařené ořechy a opláchnuté sušené švestky (vypeckované), rozinky, citronovou kůru a rybízovou marmeládu.
Vaříme společně dalších cca 15 minut. Ořechy jsou drží tvar, ale jsou měkké. Švestky nabobtnají a jsou krásně měkoučké. Lehce ovoníme rumem (není nezbytné).
K čemu se hodí:
- vánočka
Rady a triky:
Tato omáčka je obdobou omáček, které se podávají u úprav masa na černo (kapr, zajíc apod..) je je možná maličko sladší.
Na tuto omáčku si zkuste sehnat domácí povidla!!! Kupovaná obsahují převážně nějaké šílené želírovací látky či co a omáčky pak voní a trochu i vypadá jako „pudink“
Pokud nemáte rádi rozinky, klidně přidejte sušená jablka apod..
Dostala se mi do ruky sklenička tohoto skvostu a zajímalo by mě, jestli to můžu žrát jen tak samotné :) Popřípadě, jestli se nehodí k nějakému pečenému masu.
Díky :)
Můžeš to konzumovat klidně samotné :) já už to tak dělám třetí den. Ono je to s vánočkou dobré, ale všeho moc škodí :)
Maty, jak loupeš vlašský ořechy? Já to znám jen u mladých
Ha Soňo jsem rád, že to někdo tak pozorně čte :) samozřejmě jsou jen „vylouskané“ zbavené dřevnaté slupky. Ta blanka co obaluje přímo ořech se z vlašáku snad ani sundat nedá a navíc tam vůbec nevadí :)
No až se vyzdravím, tak to vyzkouším … :-)
Je těch 300g perníku správně? Nemá to být méně?
A ještě se zeptám, ty ořechy a švestky apod., necháváš v celých kusek, nebo je nějak sekáš na drobnější kousky?
Nechávám to v celých kusech, je to tak v pohodě, dělali jsme to tak vždy
Oloupat se dají, ale je to šílená práce ….. a v podstatě to ani nejstojí za to. Stačí vybrat ta jádra, která jsou světlá a neloupat je.
Hodí se k houskovým knedlíkům a uzenému jazyku. Vrchol štědrého dne.
Zdravím, my taky tak. Už 80 let v naší rodině.
Já dělám tuto omáčku na Štědrý den jako jeden z chodů k večeři. Základem je také vývar, ale kromě zeleniny v něm uvařím králíka a obrané maso z něho se jí s omáčkou buď s knedlíkem nebo s vekou. Ořechy dávám různé – vlašské, lískové, mandle – a pak přidávám kromě sušených švestek třeba i nakrájené sušené meruňky a fíky. Místo piva nakonec přidávám pár lžic rumu.
Omáčku už dělám v rodině asi 40 let. Děláme ji ke zvěřině z vývaru, nebo jen na sladko k vánočce(bez vývaru ale z rumem 😄). Je skvělá a u nás patří k vánocům. Michal