Rillettes de Connerré je naprostá klasika, která vám ve finále může připomínat staré dobré časy vepřového ve vlastní šťávě …
Co budeme potřebovat:
- 2kg vepřového masa (plec, krkovice, kýta – klidně kombinace všeho, nebo jen plecko jak to dělávám já nejčastěji)
- 1,3 -1,5kg syrového vepřového sádla
- 300g vepřových kůží (jde to i bez nich, ale s nimi je to lepší)
- 1,5 PL soli
- pepř, kmín
- 750ml vody
⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby.
⇒ Chcete se s námi potkat a ochutnat naše jídlo? Sledujte naše akce.
Postup:
- Sádlo nakrájíme na kostky 3×3 cm, maso na kostky ještě maličko větší.
- Nakrájené sádlo dáme do hrnce a necháme pomaličku škařit.
- V okamžiku, kdy sádlo pustí „tekutinu“ a škvarky začnou chytat barvu, tak postupně vmícháme nakrájené maso.
- Zalijeme vodou , promícháme a necháme hodinu probublávat.
- Poté ubereme výkon našeho tepelného zdroje na minimum, hrnec zakryjeme pokličkou a táhneme 3 hodiny.
- Po 3 hodinách přidáme sůl a je také správná doba na kůže. Pokud je chceme ponechat ve výsledném produktu, tak je nakrájíme na drobné 0,5cm kostičky (podotýkám, že to nejde úplně snadno).
- Případně můžeme nechat kůže vcelku a po uvaření je vyndat děrovanou naběračkou, nechat vychladnout a následně nakrájet či pokud je nechceme nechat v rillettes, tak je vyhodíme (svou práci už tam udělaly).
- Na mírném plameni necháme probublávat další 2-3 hodiny bez pokličky.
- Nakonec dochutíme pepřem a pokud chceme i kmínem, promícháme , odstavíme z plotny a necháme chvilku odležet.
- Následně rozdělíme do vhodných nádob (zavařovací sklenice, misky, nádoby na paštiky apod.. )
- Nejdříve se snažíme dávat do sklenic maso (dobrá je děrovaná naběračka) a až následně zalít sádlem, aby bylo vše pěkně potopené.
- Po vychladnutí nádoby zakryjte a dejte do lednice. Vydrží vám tam v pohodě i několik týdnu, ale upozorňuji, že Rillettes způsobuje závislost!
K čemu se hodí:
- čerstvý kváskový chléb, nať z mladé cibulky, kyselé okurky
- topiny a toasty
- bagety
- nové brambory a ohřáté rilletes to je božská mana :)
Rady a triky:
Pokud nemáte dostatek času, tak se do této přípravy nikdy nepouštějte, nedá se ošidit.
Pokud vám zbyde sádlo, tak ho rozhodně nevyhazujte (koblihy bych na něm nesmažil) ale rozhodně bude mít široké spektrum využitelnosti.
Tak toto je skvělý! Sice to trvá věčnost a Kristina mi to už příště nedovolí vařit doma, protože jí to smrdí, ale vysledek stojí za to. S čerstvým chlebem luxusní žrádýlko. Asi co nevidět nechám Kristinu doma a pojedu si ma chalupu zavařit :-)
Ono je pravda, že prasátko každému při té delší úpravě nevoní, ale bez tohoto se skoro nedá žít :)
Svatá pravda
Vařil jsem ve středu, skončil ve 2:30, je pátek a už je 1/4 fuč :-)
Díky za excelentní recept! :-)
Ano, je to opravdu časově náročné a ošidit se to nevyplácí. Kdo si počká, ten se dočká :) díky za komentář
Skvělá věc tento rillettes, opravdu moc chutnal. A co třeba lososí rillettes, zkoušeli jste?
Několikrát jsem o tom uvažoval, ale k té surovině mi tato úprava nesedí, konzervace tukem, delší tepelná úprava atd… Nicméně to vyzkouším, třeba to nebude marné :)
Maty, tak dík…poprvé jsem uvařila před Vánoci jako takovou malou chuťku předkrm. Já blázen pak dala ochutnat všem vánočním návštěvám. Teď když se chystám zase vařit rillettes, mám dlouhý seznam všech, co chtějí skleničku. No a letos před Vánoci už to v kuchyni vypadá jak v řeznictví, dělá se trojitá dávka..😊 Takové recepty by měly mít varovné znaménko 😂
Způsobila jsem si krájíc maso krvavé puchýře (mizerný nůž) a říkala jsem,že jestli to nebude chutnat jako mana nebeská,tak za sebe neručím.Obavy byly zbytečné,konalo se všeobecné rodinné nadšení a po prasárně se jen zaprášilo.Z obyčejné svačiny,kterou jsem udělala na houbařskou výpravu to udělalo extatický lesní zážitek.Dcera vzala vzorek do práce a tlumočila mi poklony od kolegů.Dneska vařím další.
rillettes nebeske zradlo
Vypadá to suprově. Šlo by dát na to pomalé táhnutí do pomalého hrnce? Nebo uz je to slabá teplota?
Je to boží i z vepř. kolena a bůčku, pak sádlo nepřidávám. Dělám hodiny (asi 5) v remosce (způsobem zapnout/vypnout v poměru cca 15 min./30 min., jak si vzpomenu. Kůžičky krásně změknou, žádné potíže při krájení. Vše pak natrhám na kousky. Mňam dobrota, teplé i studené, královna všech party bez ohledu na roční dobu.
Nejlepsi recept na Rillettes.
Doporucim maly upgrade.
Namisto 750ml vody, pouziji 700ml kvalitniho sucheho vina.