Černá omáčka – to jsou pro mě vánoce

Co budeme pobřebovat:
  • 250g kořenové zeleniny (150 mrkev, 50 petržel, 50 celer)
  • koření (2 cm celé skořice, 3 hřebíčků, 1 malý badyán, 3 nové koření, 1 bobkový list)
  • 300ml černého piva
  • 300g nastrouhaného perníku
  • 400g povidel
  • 300g mandlí
  • 200g lískových ořechů
  • 200g vlašských ořechů
  • 200g rozinek
  • 200g sušených švestek
  • 2PL rumu
  • kůra z jednoho citronu
  • 3PL ostré marmelády (rybízové)
Postup:

Kořenovou zeleninu očistíme a spolu kořením dáme vařit do 1,5 vody.
Vaříme cca 30 -40 minut.  Zcedíme a zbyde nám litr silného zeleninového kořeněného vývaru.

Černé pivo smícháme spolu s nastrouhaným perníkem a povidly.
Řádně promícháme a necháme stát alespoň dvě hodiny (klidně přes noc)

Mandle spaříme horkou vodou a  oloupeme. Dáme je vařit spolu s oloupanými vlašskými a lískovými ořechy.  Vaříme 5 minut.

Směs piva, perníku a povidel uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 5 minut.  Je to opravdu hustá kaše, nepřipalte to.
Poté pomalu, za stálého míchání,  přiléváme kořeněný vývar. Vaříme spolu cca 20 minut.
Nakonec přidáme povařené ořechy a opláchnuté sušené švestky (vypeckované), rozinky, citronovou kůru a rybízovou marmeládu.
Vaříme společně dalších cca 15 minut.  Ořechy jsou drží tvar, ale jsou měkké.  Švestky nabobtnají a jsou krásně měkoučké.  Lehce ovoníme rumem (není nezbytné).

K čemu se hodí:
  • vánočka
Rady a triky:

Tato omáčka je obdobou omáček, které se podávají u úprav masa na černo (kapr,  zajíc apod..) je je možná maličko sladší.
Na tuto omáčku si zkuste sehnat domácí povidla!!!  Kupovaná obsahují převážně nějaké šílené želírovací látky či co a omáčky pak voní a trochu i vypadá jako  „pudink“
Pokud nemáte rádi rozinky, klidně přidejte sušená jablka apod..

 

Share This