Rybí polévka – naše klasická vánoční

Tato polévka má výraznou mrkvovo máslovou chuť  perfektně sladěnou s chutí ryby.  Tuto úpravu si rádi dají i ti, kteří nemají rádi výrazné rybí polévky – vyzkoušeno mnohokráte.

Co budeme potřebovat:
  • Hlavu + skelet z kapra
  • Jikry (jen ten kdo je má rád)
  • 300g mrkve
  • 100g petržele
  • 100g celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 2PL mouky
  • 150g másla
  • sůl, pepř
  • 1 bobkový list, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření
  • petrželovou nať
  • 3 starší rohlíky
Postup:

Vezmeme celého očištěného kapra a seřízneme dvě krásné filety.  Pokud vím, že budu dělat polévku, tak na skeletu schválné nechám více masa a filet nedotahuji úplně až k ocasu.
Z hlavy odstraníme oči a žábra (polévka by byla nahořklá).
Do hrnce dáme 2 litry vody, očištěnou hlavu + skelet.
Přidáme jednu očištěnou mrkev a cca polovinu množství očištěné petržele a celeru (vše v celku).
Osolíme a přidáme bobkový list, celý pepř a nové koření a česnek (jen jehce zmáčknutý nožem na prkénku).
Vaříme 30 -40 minut. Zcedíme a obereme maso.  Nezapomeňte na líčka, je to nejluxusnější kapří maso.  Maso pokrájíme na drobno a líčka necháme pokud možno v celku).

Jikry odblaníme, propláchneme a osušíme.
Zaprášíme je trouchou mouky.
Na rozpálenou pánev dáme cca 30g másla, jikry,  lehce osolíme a opečeme do růžova.

Na pánvi rozpustíme cca 80g másla a přidáme jemně nastrouhanou zbylou kořenovou zeleninu. Osmahneme do zlatova, zaprášíme mouku a postupně ředíme čistým vývarem.
Provaříme asi 15 minut, přidáme nakrájené maso, opečené jikry a dobře promícháme.
Ozdobíme nasekanou petrželovou natí a  dále již nevaříme.

Rohlíky nakrájíme na kostičky.
Na plech dáme nakrájené rohlíky a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů cca 5 minut.
Vyndáme z trouby, přidáme několik tenkých plátků másla (cca 40g) , promícháme, troubu vypneme, ale rohlíky do ní dáme ještě na cca 2 minuty dojít.

Polévku ozdobíme líčky v celku a podáváme s opečeným rohlíkem.

Rady a triky:

Pokud máte možnost, sežeňte si nějakou tu hlavu navíc. vývar bude lepší a navíc bude mít více těch super líček.
Jikry nejsou nezbytné, někdo to nemá rád.   Stejně jako můžete klidně použít i mlíčí a jiné jedlé vnitřnosti. Je to jen na vaší chuti.
Při opékání rohlíků dávejte pozor. Pár minut navíc =  sehnat nové rohlíky a začít od začátku :)
Na pánvi nikdy neuděláte tak dobré rohlíky jako v troubě!

Share This