Tato polévka má výraznou mrkvovo máslovou chuť perfektně sladěnou s chutí ryby. Tuto úpravu si rádi dají i ti, kteří nemají rádi výrazné rybí polévky – vyzkoušeno mnohokráte.
Co budeme potřebovat:
- Hlavu + skelet z kapra
- Jikry (jen ten kdo je má rád)
- 300g mrkve
- 100g petržele
- 100g celeru
- 1 stroužek česneku
- 2PL mouky
- 150g másla
- sůl, pepř
- 1 bobkový list, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření
- petrželovou nať
- 3 starší rohlíky
Postup:
Vezmeme celého očištěného kapra a seřízneme dvě krásné filety. Pokud vím, že budu dělat polévku, tak na skeletu schválné nechám více masa a filet nedotahuji úplně až k ocasu.
Z hlavy odstraníme oči a žábra (polévka by byla nahořklá).
Do hrnce dáme 2 litry vody, očištěnou hlavu + skelet.
Přidáme jednu očištěnou mrkev a cca polovinu množství očištěné petržele a celeru (vše v celku).
Osolíme a přidáme bobkový list, celý pepř a nové koření a česnek (jen jehce zmáčknutý nožem na prkénku).
Vaříme 30 -40 minut. Zcedíme a obereme maso. Nezapomeňte na líčka, je to nejluxusnější kapří maso. Maso pokrájíme na drobno a líčka necháme pokud možno v celku).
Jikry odblaníme, propláchneme a osušíme.
Zaprášíme je trouchou mouky.
Na rozpálenou pánev dáme cca 30g másla, jikry, lehce osolíme a opečeme do růžova.
Na pánvi rozpustíme cca 80g másla a přidáme jemně nastrouhanou zbylou kořenovou zeleninu. Osmahneme do zlatova, zaprášíme mouku a postupně ředíme čistým vývarem.
Provaříme asi 15 minut, přidáme nakrájené maso, opečené jikry a dobře promícháme.
Ozdobíme nasekanou petrželovou natí a dále již nevaříme.
Rohlíky nakrájíme na kostičky.
Na plech dáme nakrájené rohlíky a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů cca 5 minut.
Vyndáme z trouby, přidáme několik tenkých plátků másla (cca 40g) , promícháme, troubu vypneme, ale rohlíky do ní dáme ještě na cca 2 minuty dojít.
Polévku ozdobíme líčky v celku a podáváme s opečeným rohlíkem.
Rady a triky:
Pokud máte možnost, sežeňte si nějakou tu hlavu navíc. vývar bude lepší a navíc bude mít více těch super líček.
Jikry nejsou nezbytné, někdo to nemá rád. Stejně jako můžete klidně použít i mlíčí a jiné jedlé vnitřnosti. Je to jen na vaší chuti.
Při opékání rohlíků dávejte pozor. Pár minut navíc = sehnat nové rohlíky a začít od začátku :)
Na pánvi nikdy neuděláte tak dobré rohlíky jako v troubě!
Děláme vánoční kapří polévku podobně, akorát já do ní ještě ráda muškátový oříšek :-)
A nedáváme tam petrželku, ale určitě tam nebude špatná … :-)
EDIT: jsem ten název nějak špatně pochopila :-)))
Děláme vánoční kapří polévku podobně, akorát já do ní ještě ráda muškátový oříšek
A nedáváme tam petrželku, ale určitě tam nebude špatná …
Soňo muškátový oříšek je hodně výrazný, ale vím, že se do rybí polévky často dává. Já ho odboural a dělám to bez něj :)