Jak ugrilovat lososa ví asi každý, proto dnes přidáme i lehkou přílohu…

Co budeme potřebovat (4porce):

Losos se salátem z pečeného mangoldu …


  • Filet z lososa (na 4 pěkné porce je to cca polovina běžného filetu)
  • sůl pepř
  • 300g mangoldu
  • 100g fenyklu
  • 100g rukoly
  • 50ml olivového oleje
  • štávu z půlky citronu
  • 50ml vinagrette
Postup:

Z filetu lososa seškrábneme šupiny, filet opláchneme a vysušíme.
Osolíme, opepříme a ugrilujeme .  Pečeme nejdříve stranu s kůží cca 3 minuty a poté druhou stranu 1 – 1,5  minuty.  Záleží na velikosti porce ryby.
Na rozehřátou  pánev dáme trochu olivového oleje. Přidáme mangold (velikost jak nám vyhovuje – já u teplých salátů nechávám zeleninu ve větších kusech) a opékáme cca 2 -3 minuty.
Přidáme nakrájený fenikl a opékáme další minutu.  Nakonec přídáme rukolu, vše lehce osolíme , promícháme a je hotovo.
Salát můžeme ochutit vinaigrettou, případně je výborný i jen s olivovým olejem (v tom případě bych salát více osolil a přidal cca 1/2 stroužku prolivosaného česneku).

Rady a triky:

Lososa před solením nemažeme olivovým olejem, je sám o sobě hodně tučný !!!
Nesnažte se nikdy propéct lososa zbytečně moc.  Pokud máte kvalitní materiál, tak je ideální, když je losos uvnitř jen lehce vlažný.

 

Share This