Nechci vám radit jak smažit řízek, přidám jen pár maličkostí …
Co budeme potřebovat:
- kapr
- 200g bílého jogurtu
- 1cm zázvoru
- sůl, pepř.
- 4 vejce
- 50ml mléka
- 100g hladké mouky
- 200g strouhanky
Postup:
To nejdůležitější příchází den před štědrým dnem či kdykoliv jindy, kdy se rozhodnete pro smaženého kapra.
Jelikož u smaženého kapra nemá žádné opodstatnění ponechávat kůži, tak kapra zabijeme a vykucháme.
Odřízneme hlavu a následně kapra nařízneme okolo hřbetní kosti, důležité je řezat těsně okolo páteře. Dále nožem kopírujeme žebra. Tímto způsobem seřízneme 2/3 filetu (tam kde jsou žebra). Následně filet odklopíme, vložíme nůž na štorc. Držíme nůž v části od břicha a část nože blíže ke špičce opřeme o páteř. Jedním tahem seřízneme filet až k ocasu.
To samé zopakujeme s druhým filetem.
Kůže se můžeme zbavit trojím způsobem.
- Filet položíme kůží dolů na prkénko. Cca 1-2 cm od konce ocasní části se zařízneme zešikma nožem do masa (směrem k hlavě). Nůž srovnáme do vodorovné polohy. Druhou rukou přidržujeme kousek masa u ocasu (můžeme si pomoci papírovou utěrkou). Vodorovným tahem odřízneme kůži od masa. Pokud skloníme nůž směrem k prkénku, tak prořízneme kůži a celý proces bude komplikovanější!
- Filet rozdělíme na jednotlivé porce. Porci položíme kůží na prkénko. Vezmeme pevnou vidličkou a přidržíme si s ní okraj masa s kůží (okraj u břicha, nikoliv hřbetu). Okolo vidličky zařízneme šikmo do masa a vodorovným řezem oddělím maso od kůže. Kdo si není jistý prvním způsobem, tak toto je jednodušší, ale zdlouhavější.
- Pokud si nevěříme v práci s nožem, tak si nachystáme dva hadříky. Nožíkem odřízneme v jednom rožku filetu kůži od masa. Jedním hadříkem přidržujeme maso u prkénka a do druhého hadříku uchopíme kousek odříznuté kůže a taháme. Taháme opravdu hodně. Ze začátku se zdá, že to moc nepůjde, ale nakonec za vyvinutí větší síly krásně odtrhnete kůži od masa. Filet přidržujete na prkénku vždy v místě co nejblíže u spojení s kůží. Sice musíme vyvíjet větší sílu, ale neroztrháme si maso.
Konečně máme nachystané maso. Rozdělíme ho na jednotlivé porce a oložíme do jogurtu s jemně nastrouhaným zázvorem. Ideálně přes noc, ale v nouzi stačí i dvě hodiny. Maso se zbaví z větší části bahenního pachu a krásně prokřehne.
Následně upravujeme obvyklým způsobem. Vyjmeme z marinády, opláchneme, osušíme, osolíme a jemně opepříme.
Obalíme v trojobalu a usmažíme. Není od věci smažit řízky na přepuštěném másle, popřípadě je v tomto másle upéct v troubě.
K čemu se hodí:
bramborový salát
bramborové pyré
Rady a triky:
Neberte si úplně malého kapra. Čím větší ryba, tím větší kosti. Také vám zůstane více masa a bude lepší polévka :)
U třetího postupu odstanění kůže od masa lze použít na držení kůže i kombinačky.
Místo klasického trojobalu lze řízek obalit jen v majonéze či jogurtu a pak rovnou ve strouhance.
Nejnovější komentáře