Nechci vám radit jak smažit řízek, přidám jen pár maličkostí …

Co budeme potřebovat:

Smažený kapr nemusí vypadat jako podkova …


  • kapr
  • 200g bílého jogurtu
  • 1cm zázvoru
  • sůl, pepř.
  • 4 vejce
  • 50ml mléka
  • 100g hladké mouky
  • 200g strouhanky
Postup:

To nejdůležitější příchází den před štědrým dnem či kdykoliv jindy, kdy se rozhodnete pro smaženého kapra.
Jelikož u smaženého kapra nemá žádné opodstatnění ponechávat kůži, tak kapra zabijeme a  vykucháme.
Odřízneme hlavu a následně kapra nařízneme okolo hřbetní kosti, důležité je řezat těsně okolo páteře.  Dále nožem kopírujeme žebra. Tímto způsobem seřízneme 2/3 filetu (tam kde jsou žebra).  Následně filet odklopíme, vložíme nůž na štorc.  Držíme nůž v části od břicha a část nože blíže ke špičce opřeme o páteř. Jedním tahem seřízneme filet až k ocasu.
To samé zopakujeme s druhým filetem.
Kůže se můžeme zbavit trojím způsobem.

  • Filet položíme kůží dolů na prkénko.  Cca 1-2 cm od konce ocasní části se zařízneme zešikma nožem do masa (směrem k hlavě).  Nůž srovnáme do vodorovné polohy. Druhou rukou přidržujeme kousek masa u ocasu (můžeme si pomoci papírovou utěrkou).  Vodorovným tahem odřízneme kůži od masa.  Pokud skloníme nůž směrem k prkénku, tak prořízneme kůži a celý proces bude komplikovanější!
  • Filet rozdělíme na jednotlivé porce.  Porci položíme kůží na prkénko.  Vezmeme pevnou vidličkou a přidržíme si s ní okraj masa s kůží (okraj u břicha, nikoliv hřbetu).  Okolo vidličky zařízneme šikmo do masa a vodorovným řezem oddělím maso od kůže.  Kdo si není jistý prvním způsobem, tak toto je jednodušší, ale zdlouhavější.
  • Pokud si nevěříme v práci s nožem, tak si nachystáme dva hadříky.  Nožíkem odřízneme v jednom rožku filetu kůži od masa.  Jedním hadříkem přidržujeme maso u prkénka a do druhého hadříku uchopíme kousek odříznuté kůže a taháme.  Taháme opravdu hodně.  Ze začátku se zdá, že to moc nepůjde, ale nakonec za vyvinutí větší síly krásně odtrhnete kůži od  masa.   Filet přidržujete na prkénku vždy v místě co nejblíže u spojení s kůží.  Sice musíme vyvíjet větší sílu, ale neroztrháme si maso.

Konečně máme nachystané maso. Rozdělíme ho na jednotlivé porce a oložíme do jogurtu s jemně nastrouhaným zázvorem.  Ideálně přes noc, ale v nouzi stačí i dvě hodiny.  Maso se zbaví z větší části bahenního pachu a krásně prokřehne.
Následně upravujeme obvyklým způsobem.  Vyjmeme z marinády, opláchneme, osušíme, osolíme a jemně opepříme.
Obalíme v trojobalu a usmažíme.  Není od věci smažit řízky na přepuštěném másle, popřípadě je v tomto másle upéct v troubě.

K čemu se hodí:

bramborový salát
bramborové pyré

 

Rady a triky:

Neberte si úplně malého kapra.  Čím větší ryba, tím větší kosti.  Také vám zůstane více masa a bude lepší polévka :)
U třetího postupu odstanění kůže od masa lze použít na držení kůže i kombinačky.
Místo klasického trojobalu lze řízek obalit jen v majonéze či jogurtu a pak rovnou ve strouhance.

Share This