Toto soté je u nás velmi oblíbené. Běžne se dělá z telecí kýty, hovězí svíčkové, králičího hřbetu, vepřové panenky,
krůtích prsou či kuřete – vždy je to skvělé :)
Co budeme potřebovat (4 porce):
- 600 g masa (viz výše)
- 1-2 jablka
- 2PL cukru
- 30g másla
- 200ml smetany
- 200ml bílého vína
- 1PL hladké mouky
- 1ČL čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
- šťáva z půlky citronu
- 1PL oleje
Postup:
Maso si nakrájíme na nudličky či jiné vhodné útvary, které nám vyhovují. Osolíme ho,
opepříme.
Na rozpálenou pánev dáme tochu oleje a maso zprudka opečeme (stačí cca 2 minuty)
Přilejeme víno a přidáme tymián.
Necháme odvařit cca na 1/3 objemu tekutiny (třeba u rissota se nechává víno odvařit zcela, zde je žádoucí, aby nějaká tekutina zůstala)
Přidáme smetanu ve které máme rozmíchanou mouku. Provaříme s masem cca 10 -15 minut.
Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky (hrana cca 1,5cm).
Nakrájená jablka zakápneme citronovou šťávou a obalíme v cukru.
Na druhé pánvi rozehřejme máslo a necháme na něm jablíčka opéct – zkaramelizovat.
Zkaramelizovaná jablka a se zbylým máslem vlijeme do soté.
Promícháme a můžeme servírovat.
K čemu se hodí:
- rýže na všechny způsoby
Rady a triky:
Výsledkem je jemné soté s výraznou vůní i chutí vína a tymiánu. Celkově je jídlo maličko nasládlé a skvěle ladí s rýží.
Pokud máte rádi více „omáčky“ tak můžete zároveň se smetanou přidat 200ml vývaru.
Jablka netrapte na másle zbytečně dlouho, ať nejsou měkká a máslo se nepřepálí.
Nejčastěji máme toto jídlo samozřejmě z kuřete, je to taková záchranná brzda. Ovšem původně jsem to dělal jen z telecího …
Do základu můžete dát cibulku na jemno či bílou část pórku, nic tím nepokazíte. Já ale nejčastěji preferuji tuto čistou verzi pouze s jablkem.
Nejnovější komentáře